ARTIKLER


EU forhandler om at vogte overgang i Gaza

På et møde i Jerusalem har EU's »udenrigsminister« Catherine Ashton forhandlet med den israelske udenrigsminister Avigdor Lieberman om at oprette en EU-bevogtning af en grænseovergang mellem Gaza, Ægypten og Israel.
Af Sven Skovmand
7. januar 2011

Det oplyser EUobserver.com 6.1.2011.

Lieberman erklærede ved samme lejlighed i en pressemeddelelse, at et tæt samarbejde mellem EU og Israel vil kunne føre til en ophævelse af Israels boykot af Gaza, hvis indsmuglingen af våben til området holder op.

Etableringen af grænseposten er endnu langtfra sikret, fordi Israel stiller skrappe krav til dens bemanding. Men Israel er under pres for at foretage sig noget, hvis landet skal bevare et godt forhold til EU.

Så sent som den 9. september opfordrede en gruppe anerkendte politikere EU til at boykotte varer fra de israelske bosættelser i de besatte områder, hvis ikke man indstiller enhver form for udvidelse af disse bosættelser. Blandt underskriverne var den tidligere tyske forbundskansler Helmut Schmidt, den tidligere tyske præsident Richard von Weiszäcker, den tidligere statsmninister for Italien, Romano Prodi og den tidligere leder af EU's udenrigstjeneste, Javier Solana.