ARTIKLER


Billigst at lade Grækenland gå bankerot

Det vil være dyrt at lade Grækenland gå bankerot. Men hvis det sker på en fornuftig måde, er det nok den mindst dyre løsning.
Af Sven Skovmand
21. oktober 2011

Det skriver professor Jesper Rangvid fra CBS i indlægget »Lad Grækenland gå bankerot«, der stod i Information 17.10.2011.

Jesper Rangvid betragter bankerotten som uundgåelig. Grækenland har en gæld på 160 procent af bruttonationalproduktet, og denne gæld vil landet aldrig kunne betale tilbage. Derfor skal man sørge for at få gælden bragt ned, og det må blandt andet ske ved, at man får bankerne til at nedskrive deres tilgodehavender i Grækenland. Da en ukontrolleret bankerot vil være endnu dyrere for bankerne, vil de nok sige ja.

Men en bankerot løser stadig ikke det problem, at Grækenland hvert år forøger sin gæld. Derfor må Eurolandene og deres institutioner blive ved med at låne landet penge, indtil landet har fået gennemført de fornødne reformer.

Rangvid mener til gengæld, at Grækenland bør blive i Euro-området. En udtræden vil ikke alene føre til en stor flugt af kapital. Det vil også kunne koste mange virksomheder livet, fordi deres gæld vil stige voldsomt, når den græske valuta drakmen bliver nedskrevet.