ARTIKLER


Børn under 1 år beskyttes mod farligt stof

EU-kommissionen har i næsten et år søgt at standse det danske forbud mod at lade det farlige stof bisphenol A komme i forbindelse med fødevarer til især børn mellem 0 og 3 år. Men denne kamp er nu opgivet.
Af Sven Skovmand
4. marts 2011

I stedet går EU et stykke af den danske vej, idet det fra 1. marts er forbudt at producere sutteflasker, der indeholder bisphenol A. og fra 1. juni vil det også være forbudt at indføre og markedsføre sutteflasker, der indeholder stoffet.

Bisphenol A er et hormonforstyrrende stof, der især er farligt for små børn. Derfor vedtog et flertal i Folketinget uden om regeringen den 29. marts 2010 at begrænse stoffets anvendelse.

Det medførte en stærk protest fra Kommissionen, der betragtede det som en ulovlig handelshindring. Kommissionen opgav dog at føre sagen ved EU-domstolen - formentlig fordi den frygtede, at det ville virke uheldigt over for offentligheden.

At Kommissionen nu også har fået gennemført et forbud mod Bisphenol A må betragtes som en dansk sejr. Det må dog tilføjes, at Kommissionens forbud kun gælder sutteflasker til børn under 1 år, hvor det danske forbud gælder alle børn under tre år. Og forbuddet omfatter kun sutteflasker, hvor det danske forbud omfatter al brug af stoffet til fødevarer til småbørn.