ARTIKLER


Danmark og fem andre lande i udvidet Euroklub

Danmark og fem andre EU-lande, som ikke bruger euroen, har meldt sig ind i den nye Europagt, som blandt andet opfordrer til afskaffelse af efterlønnen. Storbritannien, Sverige, Tjekkiet og EU's formandsland Ungarn vil ikke være med.
Af Staffan Dahllöf
24. marts 2011

Udover Danmark er det Polen, Letland, Litauen, Bulgarien og Rumænien, som har givet tilsagn om at opføre sig som om, man har euroen, selv om man ikke har det.

Det meddelte formanden for EU-topmødet Herman Van Rompuy torsdag aften. Den nye pagt bliver kaldt for Europlus.

Lov om budgetunderskud på vej
Deltagerne i Europlus-pagten skal bland andet:

  • Styrke konkurrenceevnen ved at overvåge udviklingen af løn og produktivitet og holde lønstigninger tilbage i den offentlige sektor.
  • Hurtigst muligt få lavet nationale handlingsplaner for øget produktivitet og beskæftigelse, samt leve op til de planer indenfor 12 måneder.
  • Lave skatteomlægninger, hvor der skal være højere skat på forbrug og lavere skat på arbejde.
  • Lade pensionsalderen følge udviklingen af levealderen og mindske mulighederne for at trække sig tilbage førtid (i Danmark afskaffe efterlønnen).
  • Indskrive euroens spilleregler - højest 3 procents budgetunderskud og 60 procents statsgæld - i national lov.
  • Indføre love om opløsning af kriseramte banker.

 

Ingen nye straffe - endnu
Der er i princippet frit slag for Europlus-landene til at fastsætte, hvordan man vil leve op til betingelserne i pagten. Det er altså ikke pålagt at efterlønnen skal afskaffes, kun en meget klar anbefaling af, at det vil være en god idé.

Hvis Europlus-landene ikke følger, hvad man har sagt, man vil, er der heller ikke nogle direkte straffe. Men Europlus-pagten indgår i EU's samlede tiltag for en forstærket økonomisk styring. Indholdet i pagten vil blive afspejlet i seks nye love, som skal gælde for alle EU's medlemslande.

Her vil det eventuelt blive muligt at straffe lande som ikke følger reglerne ved at tilbageholde bidrag og støtte til medlemslande fra EU-kassen. Men de lovforslag og de nye sanktionsmuligheder er ikke endeligt besluttede endnu.