ARTIKLER


Danmark overholder ikke EU's miljøkrav

Professor Peter Pagh retter i artiklen »Vandplaner og varm luft« en skarp kritik mod regeringens vandplaner. De opfylder overhovedet ikke EU's krav, siger professoren, der er ekspert i EU-ret.
Af Sven Skovmand
17. februar 2011

Peter Paghs artikel er fra Weekendavisen d. 11.2.2011.

Efter Peter Paghs opfattelse svarer planerne slet ikke til EU's vandmiljødirektiv. Det kræver, at der vedtages bindende beslutninger for de enkelte vandområder, så det klart fremgår, hvad der skal gennemføres af foranstaltninger.

»I stedet er forslag til vandplaner fyldt med gode hensigter og anprisning af de generelle tiltag, der er eller vil blive iværksat, suppleret af et katalog over virkemidler. Det er oplagt, at dette ikke modsvarer vandrammedirektivets krav om en konkret afvejning, stillingtagen og anvisning,« skriver Peter Pagh.

Han kritiserer også, at man ikke følger EU's nitratdirektiv fra 1991, som kræver, at der ikke tilføres mere gødning til landbrugsjord, end afgrøderne optager. Tværtimod tillader man en betydelig overgødskning på dårlige jorder.

Og ved miljøgodkendelsen af husdyrbrug har man helt undladt at komme med konkrete vurderinger af, hvordan ammoniakken fra brugene vil påvirke de af EU beskyttede Natura 2000 områder.

»Det er på høje tid at befatte sig med de alvorlige dilemmaer, som beskyttelsen af miljø og natur rejser - for de forsvinder ikke, uanset hvor formfuldendt spinnet er,« slutter Peter Pagh.