ARTIKLER


Fortsat nordisk åbenhed om landbrugsstøtte

Danmark vil - ligesom Finland og Sverige - fortsat fortælle, hvem der modtager hvad i landbrugsstøtte fra EU. En afgørelse fra EU-domstolen i november sidste år sætter stop for myndighedernes aktive publicering, men ikke for adgang ved aktindsigt.
Af Staffan Dahllöf
28. februar 2011

Beskeden fra den udbetalende myndighed, Fødevare Erhverv, er, at man vil se positivt på en ansøgning om aktindsigt over de 100 største modtagere af EU-støtte sidste år.

Lignende besked om at modtage oplysninger om samtlige støttemodtagere er givet til Farmsubsidy.org, netværket af journalister, som har publiceret facts om den udbetalte støtte siden 2005.

Beskederne fra Fødevare Erhverv kommer efter, at embedsmændene gik i tankeboks som en følge af en beslutning af EU-domstolen den 9. november sidste år.

Det var i følge domstolen en krænkelse af to tyske landsmands grundlæggende ret til databeskyttelse, at delstaten Hessen havde publiceret, hvor meget de to landmænd havde fået i støtte fra EU.

Aktindsigt ikke omfattet af EU-dom
Dommen var ikke kun rettet mod delstaten Hessen. Det var en fælles EU-forordning (lov) om offentlig publicering af alle støttemodtagere, som blev underkendt af dommerne i Luxembourg.

Den umiddelbare følge blev, at de nationale websider med oplysninger om udbetalt støtte fik besked på at fjerne data om støttemodtagere.

Men hvad hvis man henvender sig til den udbetalende myndighed og beder om aktindsigt om de samme oplysninger?

Det er det spørgsmål, som Fødevare Erhverv nu har taget stilling til - med løfte om et positiv resultat.

Ansøgninger om aktindsigt vil blive behandlet efter princippet "business as usual", det vil sige fortsat dansk åbenhed, lyder den foreløbige besked.

Lignende beslutninger i Sverige og Finland
Den danske beslutning kommer en lille måned efter en tilsvarende beslutning i Finland, og tre måneder efter, at de svenske myndigheder tog stilling til det samme spørgsmål på den samme måde.

Den svenske myndighed Jordbruksverket frigav den 1. december sidste år oplysninger om den udbetalte støtte for 2010.

Magasinet Landbruk & Skogsmark kunne derfor umiddelbart publicere en liste over de 38 største svenske støttemodtager - alle dem, som fik mere end 2 millioner svenske kroner (219 000 €). Farmsubsidy har fået oplyst, at Jordbruksverket vil stille de samme data om de svenske støttemodtagere til rådighed, som man har gjort tidligere.

Stop for landenes egne hjemmesider
Et fællestræk for de tre nordiske lande er, at man hurtigt adlød EU-domstolen ved at standse den egne aktive publiceringen af støttemodtagere, men at man har vurderet, at de nationale regler for aktindsigt ikke påvirkes af EU-domstolens afgørelse.

Det hører måske også til billedet, at Sverige, Danmark og i nogen grad Finland, er EU-lande som vil begrænse subventionerne af landbruget. Fra de tre regeringers synsvinkel er det ikke en helt dårlig ting at få udbredt kendskabet til, hvordan støttemilliarderne bliver udbetalt og til hvem.

Se alle tidligere støtteudbetalinger på Farmsubsidy.org.

NOTAT vil vende tilbage til de største danske støttemodtagere så snart de udlovede oplysninger for 2010 foreligger.

Tidligere har NOTAT bragt artiklerne Stadig svensk og måske dansk åbenhed om Lansbrugsstøtte og EU-domstolen forbyder åbenhed om landbrugsstøtte