ARTIKLER


Giv Grækenland orlov

Professor Martin Feldstein fra Harvard University går ind for, at Grækenland skal have mulighed for i en periode at træde ud af Euro-samarbejdet.
Af Sven Skovmand
8. juni 2011

Det sker i et indlæg i Børsen for 6. juni 2011 »Giv Grækenland »orlov« fra eurozonen«. Han begrunder forslaget med, at Grækenland ikke alene har problemer med at betale sin kolossale gæld, men at man også vil have store vanskeligheder med at få balance i sin udenrigshandel.

Grækenlands indførsel fra udlandet overstiger i dag eksporten med mere end 4 procent af bruttonationalproduktet, hvad der er det største underskud blandt landene i Eurozonen. Hvis ikke det lykkes at bringe dette underskud ned, vil Grækenland hvert år blive nødt til at låne dette beløb af udenlandske långivere. Og det vil i praksis være umuligt at få genskabt den græske konkurrenceevne, så længe landet er medlem af Eurosamarbejdet og derfor ikke kan klare problemerne ved at nedskrive sin valuta.

Derfor bør Grækenland i en periode have mulighed for at træde ud af Eurosamarbejdet, siger Feldstein, der tilføjer, at dette faktisk er muligt.

»Maastricht-traktaten forbyder udtrykkeligt et eurozoneland at forlade Euroen. Men den siger ikke noget om en midlertidig orlov (og forbyder den derfor heller ikke),« siger han.