ARTIKLER


Igen afstemning om Icesave i Island

Den 6. marts 2010 sagde et flertal på ikke færre end 93,1 procent af de islandske vælgere nej til at betale 30 milliarder kroner til Storbritannien og Holland som følge af de tab, som den islandske bank Icesave havde påført kunder i de to lande. Og nu ser det ud til, at der igen bliver folkeafstemning om sagen.
Af Sven Skovmand
24. februar 2011

Forhandlinger mellem den islandske regering og de to lande har ganske vist ført til, at renten på beløbet er blevet nedsat fra 5,5 procent til omkring 3 procent. Men selve beløbet på de 30 milliarder er ikke blevet sat ned. Og det har foreløbig 40.000 islandske vælgere protesteret imod, oplyser EUobserver.com den 21. februar 2011.

Det har fået den islandske præsident, Olafur Ragnar Grimsson, til at nedlægge veto mod aftalen, og den vil derefter kun kunne fastholdes, hvis der bliver flertal for den ved en ny folkeafstemning - hvad der næppe er sandsynligt.

Under alle omstændigheder har sagen gjort det endnu mere utænkeligt, at Island vil blive medlem af EU, hvad regeringen og et lille flertal i Altinget ønsker.