ARTIKLER


IMF-chefens afgang giver problemer

Torsdag den 19. maj meddelte Dominique Strauss-Kahn, at han trækker sig tilbage som leder af Den Internationale Valutafond, IMF.
Af Sven Skovmand
19. maj 2011

Det skete på baggrund af, at han søndag den 15. maj blev fængslet af de amerikanske myndigheder og sat i Rikers Island fængslet i New York, fordi en 32-årig afrikansk stuepige havde anklaget ham for at have begået voldtægt mod hende på Sofitel-hotellet i New York.

Sagen er omgivet af mystik. Der er ingen tvivl om, at Strauss-Kahn har gjort kraftige tilnærmelser over for stuepigen, men mange mener, at han helt bevidst blev lokket i en fælde af folk, der ønskede at sætte ham ud af spillet. Strauss-Kahn hævder da også, at han er uskyldig. Men presset på ham var så stærkt, at han blev nødt til at tage sin afsked som leder af Valutafonden.

Strauss-Kahn stod indtil for få dage siden på højden af sin magt. Han havde virket som en dygtig leder af Valutafonden, der før hans tiltræden var i en alvorlig krise, men fik styrket sin betydning under finanskrisen. Og man ventede, at han som socialistisk kandidat ville kunne blive leder af Frankrig ved det kommende præsidentvalg.

Alt dette ligger nu i ruiner. Og det skaber problemer for andre end Strauss-Kahn. I EU regnede man således med, at man ville kunne få hjælp fra ham i forbindelse med de besværlige forhandlinger om Grækenland. Denne støtte er nu usikker.

Samtidig frygter man i EU, at sagen vil gøre det vanskeligt at fastholde lederposten på europæiske hænder. De europæiske lande har cirka 36 procent af stemmerne i IMF, og de støttes af USA, der har 17 procent. Til gengæld for denne støtte sikrer de europæiske lande, at USA altid har formandsposten i Verdensbanken.

Denne ordning afspejler slet ikke de økonomiske vilkår, som de er i dag. Derfor kræver især asiatiske lande, at de får en større andel af stemmerne. Og sagen om Strauss-Kahn vil uden tvivl få dem til at styrke deres krav.