ARTIKLER


Irerne ønsker rimeligere vilkår

Det irske valg den 25.2.2011 blev et gigantisk nederlag for det regerende parti, Fianna Fail (udtales foil). Partiet mistede 50 mandater og er nu kun det tredjestørste i det irske parlament. Det er straffen for at have ført landet ud i en helt uholdbar situation, blandt andet ved et løfte om at garantere de irske bankers tab.
Af Sven Skovmand
3. marts 2011

Landets nye statsminister forventes nu at blive Enda Kenny fra det liberalt-konservative parti Fianna Gael, der regner med at danne regering sammen med Arbejderpartiet, der blev valgets nr. 2. Kenny har nu meddelt, at han vil søge at få forbedret vilkårene på det lån på over 600 milliarder kroner, som man har fået fra EU og Den Internationale Valutafond for at kunne betale de lovede penge til bankerne. Han ønsker også en ændring af formuleringen, så en del af det økonomiske tab kommer til at ligge hos dem, der har lånt bankerne penge.

Lånet har en rente, der er så høj som 6 procent, og Kenny beder om, at den bliver nedsat. Ifølge Financial Times vil blot en rentenedsættelse til 5 procent svare til 0,4 procent af det irske bruttonationalprodukt. Men det vil også være væsentligt, at andre end den irske befolkning kommer til at betale bankernes gæld, der er på næsten 1500 milliarder kroner.

»Kravene til Irland er yderst urealistiske. En svækket og dybt forgældet økonomi, hvor kun 1,8 millioner mennesker er i arbejde, kan ikke klare at dække private bankers gæld i den størrelsesorden... Hvis demokrati og europæisk solidaritet har nogen mening, skal irerne have en sympatisk og retfærdig behandling,« skriver det britiske blad The Observer 28.2.2011