ARTIKLER


Kommissionen siger nej til beskidt olie

Efter et års overvejelser vedtog Kommissionen den 4. oktober 2011 at straffe de firmaer, der indfører olie fra Canada, hvis olien er fremstillet af tjæresand.
Af Sven Skovmand
14. oktober 2011

Beslutningen blev taget på initiativ af den danske kommissær Connie Hedegaard, og den gik igennem trods stærk modstand fra især den tyske kommissær Günther Oettinger, oplyser Financial Times den 5. oktober 2011.

Udvindingen af olie fra tjæresand rummer store miljømæssige problemer, og den kræver også en fjerdedel mere energi end olie, der udvindes på normal vis. Derfor skal olien fra Canada tælle særlig stærkt i beregningerne over, hvad firmaerne udleder af CO2. I praksis vil det formentlig betyde, at stort set alle firmaer vil holde sig til olie fra andre områder.

Beslutningen vækker skuffelse i den canadiske olieindustri, som igennem et år har udfoldet en ihærdig lobbyvirksomhed for at få olien behandlet på linje med den olie, der udvindes på traditionel vis. Ifølge avisen kan beslutningen udskyde gennemførelsen af en frihandelsaftale mellem Canada og EU.