ARTIKLER


Løkke lover EU at afskaffe efterlønnen

Regeringen vil forpligtige sig til at afskaffe efterlønnen som medlem i den ny Europagt. Det oplyser statsminister Lars Løkke Rasmussen efter EU-topmødet i Bruxelles. Den besked vil han give EU uanset hvad Socialdemokraterne og SF måtte mene.
Af Staffan Dahllöf
25. marts 2011

Aftalen mellem regeringen, Socialdemokraterne, SF og Radikale Venstre om at sige ja til Europagten fik sig en tørn allerede to dage efter, at den var indgået på Christiansborg. Se Dansk ja til Europagt.

På EU-topmødet i Bruxelles gav Danmark tilsagn om at indgå i den pagt om forstærket økonomisk samarbejde som omfatter de 17 euro-lande og yderligere seks lande, som har en egen valuta. Se Danmark og fem andre lande i udvidet Euroklub

Som medlem i den nye Europagt skal Danmark i april give besked om konkrete tiltag, som man agter at gennemføre de kommende 12 måneder for at fremme konkurrenceevne og beskæftigelse.

Da EU-topmødet var slut sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen, at Danmark vil melde ud med konkrete tiltag i tilknytning til den økonomiske 2020-plan som regeringen i forvejen har annonceret til april.

Gælder også efterlønnen
»Så jeg skal nu ikke hjem og opfinde noget nyt, jeg skal sådan set bare hjem og fortsætte det arbejde vi har i gang. De tiltag er en del af det her, og det gælder sådan set også tilbagetrækningsreformen (afskaffelse af efterlønnen - red), for at være helt konkret, som jeg foreslog i min nytårstale,« sagde han.

NOTAT spurgte statsministeren om ikke S og SF skal være med på den melding, når man nu fik lavet en aftale om at sige ja til dansk medlemskab i Europagten.

Men det mente ikke statsministeren var tilfældet: »Det ville være utroligt dejligt, hvis S og SF ville flytte sig og tage et ansvar, men min prognose på det er ikke ret god. Men det er heller ikke nødvendigt. Det der er nødvendigt er at skabe et flertal i Danmark for den nødvendige økonomiske politik,« sagde han.

S og SF hægtes af
Den besked indebærer, at regeringen har fået oppositionens støtte til at lade som om, Danmark har indført euroen, men oppositionen hægtes af, nu da det kommer til de forpligtelser Danmark afgiver til de øvrige 22 Europagt-lande.

Hvordan regeringen til gengæld vil få et flertal for en besked om afskaffelse af efterlønnen er noget uklart, da Dansk Folkeparti tidligere har meldt fra. »Det må vi forhandle om. Vi kan ikke fremlægge vores forslag og regne med at alle andre skriver under på den stiplede linje. Sådan er det at være en mindretalsregering,« sagde Lars Løkke Rasmussen i Bruxelles, og gav straks lidt ny næring til spekulationerne om et valg i foråret.