ARTIKLER


Ønsker, at EU skal omtales i passet

Kommissionen har bedt syv lande, deriblandt Danmark, om i lighed med de 20 andre medlemslande at indføje en tekst i deres pas, der fortæller folk, at de som EU-borgere har særlige rettigheder, hvis de kommer i vanskeligheder.
Af Sven Skovmand
25. marts 2011

Det oplyser EUobserver.com den 23.3.2011.

Begrundelsen er, at kun tre lande - USA, Rusland og Kina - har konsulater fra alle EU's 27 medlemslande. Og man kan ikke uden videre gå ud fra, at konsulater fra et EU-lande vil hjælpe folk fra andre EU-lande, hvis de kommer i problemer. Derfor skal folk være opmærksomme på, at de er berettiget til at få hjælp fra andre EU-landes konsulater, og at de kan få hjælp fra EU's ambassader i de pågældende lande, mener Kommissionen.

Som bevis på nødvendigheden af denne tilføjelse i passet nævnes terrorangrebet i den indiske by Mumbai (tidligere Bombay) i 2008. Mange europæere havde skjult sig i Taj Mahal-hotellet og håbede på at blive hjulpet af den tyske konsul i byen, da han dukkede op. Men konsulen afviste at hjælpe andre end tyskere. Det hævder det spanske medlem af Parlamentet, Ignasi Guardans.