ARTIKLER


Nu afprøves sikkerheden i EU's atomkraftværker

I en pressemeddelelse fra EU-Kommissionen »Nuclear stress tests« oplyses, at man senest den 1. juni 2011 vil indlede en undersøgelse af sikkerhedsforholdene i alle de atomkraftværker, som findes i EU. Undersøgelsen forventes at være færdig ved udgangen af april 2012.
Af Sven Skovmand
27. maj 2011

I undersøgelsen vil man undersøge, hvor udsatte værkerne er for naturkatastrofer, menneskeskabte ulykker og terrorisme.

Ved naturkatastrofer vil man vurdere risikoen for jordskælv i alle de områder, der på et eller andet tidspunkt har haft et jordskælv i størrelse 6,0 og derover. Det sker ud fra den betragtning, at en sådan begivenhed kan gentages, også hvis den er sket for ganske mange år siden. Man ser også på risikoen for oversvømmelser, storme, orkaner m.v.

Ved menneskeskabte ulykker ser man på, om værkerne kan modstå et nedstyrtende fly eller en kraftig eksplosion i nærheden. Man ser også på, hvad terrorister kan anrette af ulykker.

Endelig vil man vurdere, om der i de enkelte stater gøres nok for at forebygge terrorisme.

Når rapporterne om de enkelte værker foreligger, vil man sende dem til de nationale regeringer, som kan tage stilling til, om det er muligt at foretage de nødvendige forbedringer, eller om man helt må lukke værkerne.

De enkelte lande er ikke tvunget til at følge anbefalingerne, men som Kommissionen skriver, må de i så fald komme med en forklaring over for deres befolkninger. For anbefalingerne bliver offentliggjort!