ARTIKLER


Pres på grænserne

EU har ikke længere en grænsevogter i Gaddafi og med oprørene i Nordafrika sættes ekstra tryk på EU's grænser mod syd. Det forplanter sig til EU's indre grænser.


Af Sisse Møller Møller
13. maj 2011

En båd med flygtninge fra Libyen blev i april måned ikke hjulpet, trods kontakt med en hjælpeorganisation i Italien, der alarmerede kystvagten. En militærhelikopter gav vand til båden og signalerede, at der ville komme hjælp. Det gjorde der bare ikke.

Italien har bedt resten af de europæiske lande om hjælp til at aftage de mange flygtninge i forbindelse med oprørene i Nordafrika. EU's kommissær for indre anliggender, Cecilia Malmström mener ikke, der er tale om ekstraordinære forhold. Det gør Frankrig, der har indført grænsekontrol for at bremse flygtningestrømmen fra Italien.

EU snakker
EU's grænser, Asylpolitik og Schengen-samarbejdet er kommet i søgelyset, og i denne uge er Kommissionens udspil fra sidste uge blevet diskuteret i Parlamentet og på et ekstraordinært møde i Rådet for Retlige og indre anliggender.

Ingen vil være det land, flygtninge ankommer til på grund af Dublinforordningen, der gør, at flygtninges asylsager skal behandles i det land, de ankommer til, og lige nu er det især Italien, der mærker presset. Italien har valgt at udstede midlertidige opholdstilladelser, hvilket giver de nordafrikanske flygtninge adgang til Europa på grund af Schengen-samarbejdet. Det er grunden til Frankrigs øgede grænsekontrol.

Fri bevægelighed under ekstraordinært pres
Den frie bevægelighed er fundamentet i det europæiske samarbejde, udtalte Barroso i forbindelse med mødet i Parlamentet og kommissæren for retlige og indre anliggender, Cecilia Malmstrøm udtrykte efter gårdsdagens ministerrådsmøde:

"Vi skal forsvare og bevare det. Vi vil ikke svække Schengen-samarbejdet på nogen måde. Dette er en af de bedste ting i den Europæiske union, set fra borgernes synspunkt. Vi vil ikke svække det på nogen måde"

I Parlamentet gik en del af diskussionen på, om der overhovedet er tale om et ekstraordinært pres på grænserne. Hvis der er tale om en ekstraordinær situation kan man ifølge Schengen-aftalen indføre midlertidige grænsekontrol mellem medlemslandene, hvilket er det, Frankrig har gjort. Men reglerne er uklare og at skabe ensartethed og klarhed over Schengen-samarbejdet er et af punkterne i Kommisionens udspil.

EU's håndtering
Ifølge Kommisionen har EU reageret hurtigt på udfordringerne, "men den aktuelle krise har afsløret, at der stadig er plads til forbedring af EU's håndtering af sådanne situationer og indvandring generelt."

I juni diskuteres sagen igen i ministerrådet, og Kommissionen har lagt op til at der skal besluttes en fælles asylpolitik inden udgangen af 2012.

Læs Kommissionens udspil

NOTAT behandlede problemstillingerne ved den nuværende asylpolitik i december 2010. NOTAT - TEMA: Dørene til Europa lukkes