ARTIKLER


Største danske modtagere fik 7,9 millioner i EU støtte

Det uofficielle Danmarksmesterskab i EU-støtte for landmænd blev i 2010 vundet af bedriften Kjargaarden I/S i Ikast. De i alt fem medlemmer af ejergruppen fik udbetalt tæt på 8 millioner danske kroner.
Af Staffan Dahllöf
9. marts 2011

En ny opgørelse over de 100 største modtagere af landbrugsstøtte fra EU viser et kendt mønster: Store bedrifter får store bidrag. Det er ganske naturligt og helt efter bogen. Enkeltbetaling som er den største af flere forskellige støtteformer deles ud efter støtteberettiget landbrugsareal.

For bidragsåret 2010 indebar det at Kjargaarden i Ikast fik 7,94 millioner kroner, fulgt af Bregentved Gods i Hasle (6,07 millioner kroner) Frijsenborg & Wedellsborg i Hammel (4,71 millioner kroner), Jonny Jakobsen i Ribe (4,70 millioner kroner) og JSJ-Agro I/S i Aabybro (4,40 millioner kroner).

100 får en kvart milliard
Sammenlignet med 2009 er fire ud af fem bedrifter i toppen gengangere med bare med en lidt anderledes rækkefølge. I 2009 var Bregentved Gods nr. 1 på støttelisten. Svendstrup & Giesegaard ved Ringsted var blandt de fem største (i 2010 på plads 8) mens Jonny Jakobsen i Ribe den gang kun nåede plads 13.

Et andet mønster bliver også gentaget: De 100 største modtagere modtog i sidste år tæt på en kvart milliard danske kroner (249.005.261,86), 70 000 kroner mere end i 2009.

Men det mest bemærkelsesværdige med tallene ovenfor er, at de kan læses her. En afgørelse fra EU-domstolen den 9. november sidste år så først ud til lægge et hemmelighedens slør over de konkrete oplysninger om EU's landbrugsstøtte.

Lidt for hurtigt
Efter dommen i en sag mellem to tyske landmænd og delstaten Hessen fik Folketingets EU-udvalg besked på i et notat at "nationale myndigheder ikke fremover kan offentliggøre hvilke fysiske personer, der modtager EU-landbrugsstøtte."

Det har vist sig at være en lidt for hurtig konklusion. Som NOTAT tidligere har fortalt så indebar afgørelsen, at myndighederne ikke længere selv publicerer oplysninger på hvem som har fået hvad i støtten. Det var ellers en betingelse for at modtage støtten men den betingelse blev underkendt af EU-domstolen.

Schackenborg faldt udenfor
Men dommen har ikke forhindret myndigheden Fødevare Erhverv i at udlevere de oplysninger som et svar på begæring om aktindsigt - som myndighederne i Finland og Sverige allerede har gjort det. Oplysningerne om de 100 største støttemodtager, som NOTAT har fået, sætter navne og tal på det danske løfte. Det er dog ikke tale om den samlede database for alle udbetalingerne.

Vi kan derfor ikke - endnu - løfte på sløret for, hvordan det er gået den landbrugsdyrkende del af kongefamilien. I 2009 fik Prins Joachim på Schackenborg i Møgeltønder 1,8 millioner kroner i EU-støtte og en plads som nummer 92 på listen med danske modtagere. I 2010 faldt Schackenborg udenfor listen over de 100 største modtagere. Hvor langt Schackenborg faldt ved vi først, når den samlede databasen er udleveret. De oplysninger ventes at blive frigivet senere i år.

Se sammenstilling af de 100 største støttemodtagere