ARTIKLER


Svært at få folk til stillinger i Bruxelles

40 procent af de danske embedsmænd i EU vil trække sig tilbage i løbet af de kommende fem år, og at det er svært at få unge til at overtage deres stillinger.
Af Sven Skovmand
8. april 2011

Det fremgår af artiklen »Danmark mister vigtig indflydelse i EU« i Politiken 5. april 2011.

Det bekymrer blandt andet Jens Nymand-Christensen, der er direktør i Kommissionens generaldirektorat.

»Vi er ikke ansat til at forsvare danske synspunkter, men jeg oplever i min hverdag, at det betyder noget for debatten og de beslutninger, vi træffer, at der er nogen, som kan tale med viden og forståelse om, hvordan forholdene er i Danmark, og som kan advare, hvis man er ved at slå noget i stykker, som fungerer fremragende,« siger han til avisen.

En startløn for en akademiker uden forsørgerpligt er på omkring 32.000 kroner efter skat, svarende til en dansk løn på 60-70.000 kroner. Folk med familie får mere. Til gengæld er det svært at skaffe stillinger til de ansattes ægtefæller, hvad der kan skabe problemer.

Hertil kommer, at det sjældent er til gavn for karrieren at have været ansat i EU. Det mener i hvert fald Lars Munck, der er arbejdsmarkedspolitisk chef i den akademiske organisation DJØF. »Internationale erfaringer bliver slet ikke anerkendt efter fortjeneste. Det bedste, man kan gøre for sin karriere, er at blive hjemme og bygge netværk,« siger han.