ARTIKLER


Thorning skaber lettelse i EU

Regeringen har bebudet en ny linje i EU-politikken. Beslutning om at tilbagerulle den øgede grænsekontrol skaber stor glæde og lettelse i de andre EU-lande.
Af Anders Holst Bundgaard
7. oktober 2011

Den nye regering vil styrke Danmarks engagement i EU. Det slog Danmarks nye statsminister Helle Thorning-Schmidt fast både i sin åbningstale i Folketinget og i regeringsgrundlaget, der blev fremlagt mandag den 3. oktober. Og som et led i denne politik, vil regeringen ikke opføre nye kontrolanlæg ved de danske grænser, sådan som VK-regeringen ellers besluttede i samarbejde med Dansk Folkeparti maj.

"Jeg er sikker på, at vi får mere ud af at samarbejde med vores naboer om f.eks. grænseoverskridende kriminalitet end at opføre nye kontrolanlæg ved de danske grænser," udtalte Thorning-Schmidt i åbningstalen i Folketinget den 4. oktober.

I regeringsgrundlaget står det endnu mere tydeligt:

"Planerne fra maj 2011 om at opføre nye kontrolanlæg ved de danske grænser vil ikke blive gennemført."

I regeringsgrundlaget, kan man desuden læse om den nye S-SF-R regerings andre EU-prioriteter, herunder at den nye regering støtter Danmarks deltagelse i Euro-plus pagten, at den ønsker at gøre op med rets- og forsvarsforbeholdet, vil reformere landbrugsstøtten og kæmpe for en 30 pct. reduktion af CO2-udledning i 2020.

Forårets kritik udløste nyt lovforslag
Beslutningen om at droppe den planlagte opførelse af permanente kontrolanlæg ved grænsen til Tyskland skaber stor lettelse i de andre EU-lande. Danmark kom under heftig kritik fra især Tyskland, efter den tidligere regering i maj lancerede forslaget om øget grænsekontrol. Flere politikere beskyldte Danmark for at overtræde gældende EU-lovgivning og bryde med princippet om fri bevægelighed i Schengen-aftalen. 

Beslutningen om at indføre mere grænsekontrol fik også stærk kritik af EU-Kommissionen, der bl.a. på baggrund af den danske beslutning, fremlagde et nyt lovforslag, om øget overvågning af EU-landenes håndtering af ydre og indre grænser.

Danmark forgreb sig på EU's kronjuveler
Den danske Europa-parlamentariker Britta Thomsen (S) fortæller, at den nye regerings EU-udspil har vagt stor glæde og lettelse i hele Europa-Parlamentet. Hun mener, at grænsesagen har skadet Danmarks omdømme enormt i udlandet.

"Det har været det største emne i forholdet mellem Danmark og EU nogensinde. Det er meget vigtigere end vores fire forbehold. Fri bevægelighed er en af kronjuvelerne i hele EU-samarbejdet, og at Danmark ville begrænse den, har skabt enormt meget negativ opmærksomhed om Danmark. Der har slet ikke været nogen forståelse for det i de andre EU-lande," siger Britta Thomsen til NOTAT.

Lettere at være dansker i EU igen
Hun er selv meget tilfreds med, at forslaget nu er taget af bordet, og ikke længere skal besvare endeløse spørgsmål fra sine kollegaer i Europa-Parlamentet om de underlige danske grænseregler. Og hun mener, at den længerevarende skadevirkning for Danmark er begrænset:

"Jeg tror ikke, at sagen får negativ betydning for Danmarks formandskab for EU til næste år, da forslaget jo nu er blevet rullet tilbage. Det er det, man hæfter sig ved i EU-systemet," siger Britta Thomsen.