ARTIKLER


Ungarns formandskab giver problemer

Den 1. januar 2011 overtog Ungarn formandskabet i EU, og det giver problemer fra starten. For samme dag trådteen ny lov for pressen i kraft, og den indskrænker pressefriheden kraftigt.
Af Sven Skovmand
13. januar 2011

Den gennemføres på initiativ af statsminister Viktor Orbán, hvis parti vandt en jordskredssejr i maj 2010, hvor det fik 68 procent af mandaterne i det ungarske parlament.

Loven giver en ny myndighed - Den nationale Medie og Kommunikations Autoritet - mulighed for at give bøder på op til 700.000 kroner til aviser, der har »politisk uafbalanceret rapportering eller »fornærmer menneskers værdighed«. Hvis elektroniske medier forbryder sig mod denne bestemmelse, kan de idømmes bøder på op til 5,4 millioner kroner, oplyser Weekendavisen 7.1.2011.

Loven har vakt opstandelse i EU, især fordi man den 7. januar modtog en henvendelse fra 70 intellektuelle forfattere og politikere, deriblandt den tidligere tjekkiske præsident Vaclav Havel. De krævede, at EU skred ind over for dette indgreb mod demokratiet. Og de fik hurtigt svar.

Den 11. januar erklærede EU's kommissær for telekommunikation, Nellie Kroes, ifølge EUobserver.com, at den ungarske lov stred mod EU's regler. Hun udtrykte håb om, at Orbán vil ændre holdning, og hun henviste til en udtalelse, som statsministeren kom med efter henvendelsen fra de 70 protesterende.

Orbán sagde her, at han vil foretage de nødvendige justeringer, hvis loven strider mod EU's principper. Han vil dog først handle, når der foreligger en juridisk vurdering fra EU-Kommissionen.