ARTIKLER


Demokrati eller teknokrati: Diskussion kører i EU

En grundlæggende debat om balancen mellem demokrati og teknokrati tager fart i Europa.
Af Torsten Oster Schmidt
8. august 2012

Den italienske statsminister, Mario Monti, sår i et nyligt interview med Der Spiegel tvivl om, hvorvidt det parlamentariske demokrati er den rette medicin mod krisen i EU. I interviewet siger han:

»Hvis de europæiske regeringer er bundet på hænder og fødder af parlamentets beslutninger, er sandsynligheden for et europæisk kollaps overhængende«.

Det har sat gang i en heftig debat blandt europæiske politikere om balancen mellem demokrati og teknokrati.

Mere teknokrati nødvendigt
Monti langer især ud efter det tyske parlament, Bundestag, som i udgangspunktet skal godkende alle finansrelaterede beslutninger.

Bundestagens indflydelse er en hæmsko for Angela Merkels krisepolitik, mener teknokraten, der i Der Spiegel efterlyser flere magtbeføjelser til de europæiske regeringer - også selvom det sker på bekostning af det parlamentariske demokrati.

Bundestags magt ikke til diskussion
Montis udmeldinger har de seneste dage mødt en storm af kritiske røster i de europæiske medier. Tyske politikere på tværs af fløjene - heriblandt liberale (FDP) og konservative (CDU/CSU) - tager tydelig afstand fra den italienske statsleders synspunkt.

Den tyske udenrigsminister, Guido Westerwelle, siger til Welt Online:

»Den parlamentariske kontrol med Europapolitikken står ikke til diskussion. Vi har brug for en styrkelse, ikke en svækkelse, af den demokratiske legitimitet i Europa«.

Læs hele artiklen i Der Spiegel: Monti erzürnt deutsche Politiker
Læs hele artiklen i Welt Online: Westerwelle nennt Ton der Euro-Debatte "gefährlich"