ARTIKLER


EU giver penge til vandværk i Palæstina

EU har taget en vigtig beslutning, der giver palæstinensiske landmænd nye muligheder for adgangen til rent vand i et område, som er præget af israelske bosættelser.
Af Sven Skovmand
27. marts 2012

Ifølge Euobserver.com for 20. marts 2012 har EU besluttet at give 165 millioner kroner til et anlæg, der skal rense vand på den palæstinensiske vestbred. Det vil forbedre situationen for de palæstinensiske landmænd, der er hårdt ramt af de israelske bosættelser, der efterhånden har fået rådighed over næsten halvdelen af alt vand i området.

Samtidig har man vedtaget at forbedre Kerem Shalom-overgangen mellem Gaza og Vestbredden, der er adskilt fra hinanden af et 35-40 kilometer bredt bælte, der hører under staten Israel. Overgangen er ikke i dag kun åben for varer og ikke for personer, men forbedringen skønnes af EU at få stor betydning for samhandelen mellem de to palæstinensiske områder.

Bevillingerne kan tolkes som en ændret holdning til palæstinenserne. EU har allerede fordømt den stadige udvidelse af jødiske bosættelser og bosætternes mange angreb på palæstinensiske landmænd. Og EU's »udenrigsminister« Catherine Ashton har vakt israelernes vrede, da hun i forbindelse med terrormordene i Toulouse nævnte Gaza som et sted, hvor børn blev udsat for angreb.