ARTIKLER


EU-myter under lup

80 procent af lovgivningen i EU’s medlemslande stammer fra EU, siger man. Men kan det virkelig passe, spørger hollandsk ugemagasin.
Af Tanja B. Itenov
1. august 2012

Det hollandske ugemagasin Det grønne Amsterdam sætter skovlen under 10 myter om EU, som vi har hørt så mange gange, at vi efterhånden tager dem for givet.

Magasinet sætter blandt andet spørgsmålstegn ved lobbyisters indflydelse på EU's politik og på, om der er for meget spild i EU's budgetter.

Fokus er som udgangspunkt rettet mod Holland, men artikelseriens pointer peger mod mere generelle forhold i EU.

EU's administration større end påstået
Det grønne Amsterdam efterforsker påstanden om, at EU's administration egentlig ikke er så stor.

Ifølge magasinet hedder det, at EU har en administration bestående af 50.000 ansatte, som forbereder og udvikler politik for omkring en halv milliard europæiske borgere.

Denne myte punkteres i artiklen blandt andet af den engelske tænketank Open Europe, der hævder, at EU's administration skal optælles inklusiv den del af EU's administrationen, der er ansat i de enkelte medlemslande. Tælles disse ansatte med, vil tallet blive 3 gange større.

I en anden artikel forfølger de hollandske journalister påstanden om, at 80 procent af de enkelte medlemslandes lovgivning kommer fra EU.

Påstanden har ifølge Det grønne Amsterdam sit udspring i en 5 år gammel udtalelse fra den tidligere formand for EU-kommissionen, Jacques Delors, der sagde, at "en ud af fem lovforslag er påvirket af EU".

Men heller ikke det passer, mener Asser Instituttet, der beskæftiger sig med EU-lovgivning. Her mener men, at dette tal er stærkt overdrevet.

Mens der på miljøområdet er op til 65 procent af lovgivninger, der kommer fra EU, gælder det kun for omkring 6 procent af lovgivingen på uddannelsesområdet.

 

Artikelserien er oversat til engelsk og kan følges på Presseurop 

Læs grundige analyser af emnet i temanummeret af NOTAT: Hvor meget bestemmer EU?