ARTIKLER


EU underskriver upopulær traktat om piratkopiering

EU-kommissionen og 22 EU-medlemslande har underskrevet en meget omdiskuteret handelsaftale i en atmosfære af problemer med kopiering af materiale på internettet, men også af vrede demonstrationer.
Af Nikolaj Nielsen, EUObserver
2. februar 2012

Cypern, Estland, Tyskland, Holland og Slovakiet var de eneste EU-lande, som ikke underskrev den såkaldte Anti-Forfalskning Handelsaftale (Anti Counterfeiting Trade Agreement, forkortet ACTA) mod under ceremonien i Tokyo den 26. januar.

EU-kommissionen siger til EUObserver, at de sidste landes tøven kun skyldes procedurespørgsmål, og at de nok skal komme med snart.

Den internationale traktat er blevet til i løbet af de sidste fem år bag lukkede døre, mellem både EU-lande og andre lande, som er medlemmer af Verdenshandelsorganisationen (WTO). Formålet er at sikre immaterielle rettigheder til såvel fysiske som digitale produkter.

Ifølge Kommissionen taber EU cirka 8 milliarder euro hvert år på grund af de kopiprodukter, som vælter ind over markedet, og den tilføjer, at ACTA vil beskytte arbejdspladser.

Aften vil blive til EU-lov, når EU-parlamentet og medlemsstaterne har ratificeret den.

Traktaten har vakt stærke følelser blandt grupper, der kører kampagner for ytringsfrihed. De mener, at den giver myndigheder for stor magt, idet den går endnu videre end den lige så omstridte USA-lov "Stop Online Piracy" (SOPA, på dansk "Stop Pirateri på Nettet").

FBI er i de seneste dage begyndt at vise muskler over for Megaupload, som er en internetside, som giver sig af med fildeling.

På anmodning fra USA har det hollandske politi arresteret en af firmaets grundlæggere, og samtidig foregik der en lignende operation i New Zealand.

ACTAs kritikere mener, at de lande, der har skrevet under, ikke vil nøjes med at gå til angreb mod uønskede brugere af internettet i samarbejde med virksomheder, som leverer internet, men også vil kunne udnytte aftalen til at underminere adgangen til kopimedicin i udviklingslandene.

Under ceremonien i Tokyo var der betragtelige protester i Bruxelles og i Polen.

EU-parlamentets hjemmeside blev midlertidigt lukket ned den 26. januar, da hackere bombarderede den med 300.000 angreb. I Warszawa gik mennesker i tusindvis på gaden og råbte slogans som "Nej til censur" og "Et frit internet".

Aftalen kan få vanskeligt ved at kommen igennem EU-parlamentet, fordi mange medlemmer nærer en stærk mistillid til den.

Den franske socialistiske europaparlamentariker Kader Arif, som har lavet udkastet til parlamentets rapport om ACTA, trak sig som ansvarlig for rapportopgaven.

Han kaldte traktaten en maskerade og sagde, at den var blevet hastet igennem uden ordentlig offentlig behandling.

Samtidig anklager den grønne gruppe parlamentet for at have begravet en negativ bedømmelse, som gruppens juridiske tjeneste udarbejdede sidste år.

Talrige analyser har i løbet af de sidste måneder vakt alvorlig tvivl om, hvorvidt ACTA er forligelig med EU-lovgivningen især med bestemmelserne om grundlæggende rettigheder, siger Jan Philipp Albrecht, der er tysk EU-parlamentariker for De grønne.

Oversat af Luise Hemmer Pihl