ARTIKLER


Europas "første generation" risikerer at dø med Erasmus

Der er brug for godt en halv milliard kroner, hvis EU's feterede udvekslingsprogram skal køre videre i sin nuværende form. Men Storbritannien nægter stigninger i EU-budgettet, og det kan blive enden på et fredsskabende projekt.
Af Andreas Baumann
24. oktober 2012

EU's Erasmus udvekslingsprogram, der hvert år sender tusindvis af europæiske studerende til udlandet for at tage en del af deres uddannelse, er blevet genstand for stridigheder i forbindelse med budgetnedskæringer.

I går udmeldte EU-Kommissionen, at der er brug for 90 mio. euro - eller godt en halv milliard kroner - hvis Erasmus programmet skal køre videre i nuværende form. Ellers risikerer studerende fra næste år at miste nogle af deres legatpenge, ligesom antallet af udvekslingspladser må skæres ned.

Erasmus for fred
Udvekslingsprogrammet er det største i verden, og bliver ofte fremhævet som et af de mest indflydelsesrige initiativer til at fremme forståelse mellem Europas befolkninger.

Den britiske avis the Guardian pegede for nyligt på, at Nobelprisen for fred burde være givet til Erasmus programmet for at binde Europas unge bedre sammen. Og sidste år sagde den italienske forfatter Umberto Eco, at »Erasmus har skab den første generation af unge europæere.«

EU-Kommissionen forsøger nu at lægge pres på EU's medlemslande og EU-parlamentet i budgetforhandlingerne - en udfordring, i skyggen af finanskrise og en stigende utilfredshed i flere lande med det europæiske samarbejde.

»Jeg har gentagende gange advaret mod, at konstante nedskæringer i det fremlagte budget vil skabe et stort problem,« siger Janusz Lewandowski, EU Kommissær for finansiel planlægning i en pressemeddelelse. Han er særligt bekymret for de langsigtede konsekvenser af nedskæringer inden for forskning og uddannelse, herunder altså Erasmus programmet.

»Det er ikke et budget for EU's institutioner. Det er for Europas studerende, forskere,« påpeger han.

Ikke stemning for øget budget
Alt tyder på, at der blandt medlemslandene ikke er stemning for, at EU budgettet må stige. Særligt i Storbritannien er modstanden mod et stigende EU budget stor. Premierminister David Cameron sagde i sidste uge, at han ville nedlægge veto mod et øget budget.

I Danmark sendes der hvert år omkring 2000 studerende på Erasmusudveksling i udlandet. Det er særligt Storbritannien, Tyskland og Spanien, som er de mest populære destinationer for danskerne. Samtidigt kommer der omkring tre gange så mange Erasmus-studenter den anden vej - fra udlandet til Danmark.