ARTIKLER


Europæiske politikere bliver mere populistiske

En række europæiske politikere udnytter krisen til at vinde vælgere ved hjælp af populistiske ytringer. Tysk magasin laver ”top-ti” over Europas farligste politikere.
Af Torsten Oster Schmidt
13. august 2012

Historien rummer talrige eksempler på, at kriser giver næring til populistisk retorik.

Den nuværende krise i Europa er ingen undtagelse. Magasinet Der Spiegel har begået en top 10 over det, som avisen kalder "Europas 10 mest farlige politikere".

Krisens skyggeside
Retorikken skal ses i lyset af de muligheder, som krisen skaber for at vinde vælgere og dermed magt.

Retorikken dækker blandt andet over slet skjulte hentydninger til stereotyper om den dovne sydeuropæer på den ene side og den maskinelle og tyranniske tysker på den anden.

Grundet de massive gældsproblemer har især Grækenland fået slag med den populistiske hammer. Finansminister for den tyske delstat Bayern, Markus Söder, sagde for nylig, at »det er på tide at sende et signal til Athen om, at eurozonen er i stand til at vise tænder.

Alle må forlade mor før eller siden - tidspunktet er nu kommet for grækerne«.

Foruden Söder tæller listen prominente politikere som Silvio Berlusconi, Marine Le Pen og Viktor Orbán.

EU kan nedsmelte
Iagttagere udtrykker bekymring over retorikken og mener, at der bliver kastet benzin på et i forvejen højt flammende bål, som i yderste konsekvens kan få det europæiske projekt til at nedbrænde.

Retorikken fik for nylig den tyske udenrigsminister, Guido Westerwelle, til at sige, at »tonen i debatten er meget farlig. Vi skal være forsigtige med ikke at tale Europa ihjel«.

Læs hele artiklen på Spiegel Online: Europe's 10 Most Dangerous Politicians

Læs også artiklen her på siden: Italiensk politik: Drilsk på den maniske måde