ARTIKLER


Fælles bank-union skal redde euroen

I takt med den europæiske gældskrises hærgen og eurozonens seneste hjælpepakke til Spanien, er etableringen af en fælles bank-union kun et spørgsmål om tid.
Af Tine Marie Andersen
13. juni 2012

EU åbner op for etableringen af en fælles bankunion for at komme den europæiske gældskrise til livs og forebygge nye.

Det indebærer en fælles bankgarantiordning, som skal genskabe investorernes tillid til valutamarkedet og euroen.

Banker i økonomisk uføre vil igennem ordningen kunne låne sig til frisk likviditet af velfungerende banker og på den måde vil man undgå, at enkelte medlemsstater skal bære byrden for bankkollapser alene, hedder det.

Som et led i vejen mod mere økonomisk integration blev EU-Parlamentet i dag enige om et forslag til en ny gældsindfrielsesfond, der skal sikre, at landene i fællesskab hæfter for den del af gælden, der overstiger 60 procent af landenes BNP.

Nemme lån lidt for komfortable
Men bankunionens medalje har en bagside. Under en fælles garantiordning kan nødstedte banker fralægge sig ansvaret og undlade at gennemføre de nødvendige besparelser, advarer økonomiske eksperter. "Nemme" lån blive en lidt for komfortabel løsning.

Men EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso er optimistisk:

»Investorernes tillid vil blive styrket, hvis de ser, at eurozonens medlemmer er villige til at arbejde for yderligere økonomisk og finansiel integration«, siger han til Wall Street Journal.

Ifølge Barosso vil EU kunne gennemføre tiltagene uden traktatmæssige ændringer.

Læs også Wall Street Journal artiklen: Europe Looks to Share Bank Burden