ARTIKLER


Grækenland har fundet et gyldent lys i mørket

Grækerne har måske fundet en løsning på krisen og deres efterhånden ødelagte ry - under jorden. Med fundet af nyt guld kan de overhale finnerne inden 2016 i guldproduktion.
Af Johanne Friis Pedersen
17. oktober 2012

Regeringen beskyldes for korruption, borgerne undgår at betale skat, og hver mand er i bogstavelig forstand sin egen lykkes smed. EU's nordlige lande skælder dagligt grækerne ud for at være dovne, usamarbejdsvillige og for at tage nabolandenes penge uden at give noget igen.

Læs også artiklen Græsk regering rystet af korruptionssag

Grækenland er EU's sorteper. Men nu har grækerne taget skeen i den anden hånd og er gået under jorden, hvor de har fundet nye depoter af guld.

Europas sorteper bliver snart nummer et

Det stejle bureaukrati har længe gjort det næsten umuligt for private virksomheder at komme ind på markedet. Den økonomiske krise har imidlertid sat skub i godkendelserne, så nye firmaer kan begynde at udvinde guld fra de græske bjerge.

I dag ligger Finland nummer et blandt Europas guldproducerende lande, men med de nyfundne depoter i Grækenland ser det ud til, at det gældsplagede, sydeuropæiske land vil overtage den placering i 2016.

Prognoserne tyder på, at den græske guldproduktion vil stige 2.600 procent i løbet af de næste fire år, skriver Bloomberg News.

Den høje arbejdsløshed er endelig faldende
Siden finanskrisens start i 2008 er den græske arbejdsløshed omtrent fordoblet, og det er nu mere end hver fjerde græker, der står uden arbejde.

Det nyfundne guld og mindre bureaukrati giver gode muligheder for et spring opad på den ellers nedadgående kurve over arbejdsløshed.

Det australske mineselskab Glory Resources og det canadiske selskab Eldorado Gold vil hver åbne en mine i Thrace i det nordøstlige Grækenland.

De to projekter alene kan få den græske guldproduktion til at stige fra 497,6 kilo i 2012 til 13.217,5 kilo i 2016. Yderligere vil Glory Resources' nye guldmine i Thrace kunne skabe op mod 800 nye job til grækerne, skriver la Tribune.

De nye guldproducenter på det græske marked fortæller i øvrigt, at de vil betale 20 procent i skat i Grækenland.

Læs de originale artikler fra la Tribune og Bloomberg News her:
La Grèce va devenir le premier producteur d'or d'Europe

Greece Welcomes Gold Miners to Rank First in Europe