ARTIKLER


Grækenland til Merkel: Giv os mere luft

Den græske premierminister Samaras gjorde det klart under sit besøg i Berlin i sidste uge, at dét, grækerne har brug for lige nu, er luft - mere tid til at gennemføre nye reformer og besparelser, forstås. Men Merkel nægter at tage stilling til grækernes bøn før en rapport fra ”trojkaen” udkommer i oktober, skriver græsk avis.
Af Jonas Madsen
29. august 2012

»Vi beder ikke om flere penge, men om en mundfuld luft til det arbejde, vi nu skal lave«, sagde den græske premierminister Antonis Samaras efter sit møde med Merkel i sidste uge.

Det skriver den græske avis Ekathimerini i en ny analyse af den græske krise.

Men den tyske kansler nægter at tage stilling til eventuelle forlængelser af tidshorisonten for gennemførelsen af de græske sparereformer.

Det til trods for, at Samaras selv mener at have sikret ro på hjemmebanen ved blandt andet at have fået styr på den EU-kritiske "Drachmer Lobby".

»Hvad Grækenland kan forvente fra Tyskland er, at vi ikke vil tage nogen forhastede beslutninger før vi har pålidelige informationer, det vil sige trojkaens rapport«, udtalte Merkel som svar på Samaras bøn.

Rapporten udkommer i oktober og vil bl.a. være baseret på trojkaens kommende besøg i Athen 5. september.

Ifølge Ekathimirini kan konklusionen i denne rapport meget vel blive, at grækerne netop har brug for mere tid til implementere de nye nedskæringer på ca. 86 milliarder kroner i det offentlige budget.

Nedskæringerne er en forudsætning for udbetalingen af en ny hjælpepakke fra EU til Grækenland.

Hidtil har Merkel stejlet ved enhver snak om at give grækerne mere tid, hvilket avisen tolker som et udtryk for, at hun har det kommende tyske forbundsvalg i tankerne og skal holde eget bagland i ro.

I mellemtiden frustrerer det grækerne at se ECB beskytte Italien og Spanien med lavere låneomkostninger, mens attituden overfor grækerne tilsyneladende forbliver uændret til trods for, at flere europæiske politikere nu mener at kunne se fornuften i at give grækerne mere "luft", skriver avisen.

Grækernes gæld er for nyligt opgjort til 303 milliarder euro og væksten til -7,0 procent. Da det er svært at ændre en så dyb recession "over night", må tid også være et aspekt, der skal tages højde for, konkluderer analysen.

Læs hele Analysen fra Ekathimirini: 

Analysis: Europe drawn back to its first problem: Greece

Magasinet NOTAT udkommer 1. september og handler om blandt andet den voksende ulighed mellem Tyskland og Sydeuropa. Magasinet udkommer i første omgang kun i papirform, som du kan bestille her på siden. Tilmeld dig og få 5 måneder gratis prøveabonnement uden binding.