ARTIKLER


Irsk minister vil boycotte varer fra bosættere

Den irske udenrigsminister Eamon Gilmore går ind for, at EU skal nægte at indføre varer fra de bosættelser, som Israel har oprettet på den besatte palæstinensiske vestbred.
Af Sven Skovmand
18. maj 2012

Han siger, at Irland vil stille et forslag herom, når landet overtager EU's formandskab i første halvdel af 2013, oplyser EUobserver.com i artiklen »EU takes aim at Israeli settlement products« den 15. maj 2012.

Gilmores udtalelse faldt på en pressekonference, som udenrigsministrene holdt den 14. maj.

EU har hidtil været meget tilbageholdende med at bremse varer fra disse områder. For nok har man vedtaget, at bosætterne ikke skal nyde godt af den toldfrihed, som produkter fra det officielle Israel får. Men israelerne omgår på alle måder reglerne.

Ifølge Human Right Watch opgiver de israelske firmaer som afsendere af produkterne eller blander produkterne med varer fra Israel.

Men den irske udenrigsminister var ikke ene i sin kritik af varer fra de besatte områder. I udenrigsministrenes udtalelse fra pressemødet erklærede de, at de i fremtiden ville indtage en mere kritisk holdning over for varerne fra de ulovlige bosættelser.

Læs også EU giver penge til vandværk i Palæstina