ARTIKLER


Kina-forholdet er vigtigere end nogensinde

Kommentar af Bendt Bendtsen, der er konservativt medlem af EU-Parlamentet.
Af Bendt Bendtsen
13. april 2012

Forholdet mellem EU og Kina er mere aktuelt end nogensinde før. Landets politiske og økonomiske vægt bliver bare større og større. EU er stadig verdens største økonomi, men vi vil blive overhalet af Kina om føje år.

Ikke mindst Kinas offensive udenrigspolitik, hvor statsstøttede virksomheder investerer massivt i andre lande, giver Kina stor indflydelse. Det er kun ti år siden at begrebet BRIC-landene blev lanceret af investeringsbanken Goldman Sachs som en anerkendelse af, at det var i Brasilien, Rusland, Indien og Kina, at væksten ville ligge i de kommende år.

I min tid som minister har jeg været på flere delegationsrejser i Kina og har, i forbindelse med disse, oplevet den store fremgang, selvom rejserne blev foretaget med korte mellemrum. Man gør klogt i ikke at undervurdere den indflydelse, som Kina kan få på resten af verden. Denne indflydelse udmønter sig også i politisk indflydelse, hvor Kinas manglende stillingtagen til korrupte regimer samt dets eventuelle udbredelse af egen kultur kan få store konsekvenser for værdier som demokrati og ytringsfrihed i verden.

En stor udfordring er Kinas handelspolitik. Der findes eksempler på, at Kina kræver, at europæiske virksomheder producerer i Kina, hvis de vil sælge til det attraktive kinesiske marked. Det betyder, at arbejdspladser flytter ud af Europa. Der findes også eksempler på, at kinesiske statsstøttede virksomheder vinder offentlige udbud i europæiske lande, fordi de kan tilbyde en lav pris som følge af den store statsstøtte.

På disse områder skal vi i Europa tænke over, hvordan vi tilpasser os den nye virkelighed.

Det gør vi bedst ved at deltage aktivt i EU-samarbejdet. Et lille land som Danmark kan ikke alene gøre meget i forhold til Kina, når der er en reel fare for, at vi får en global handelskrig i løbet af det kommende årti.

Igennem EU skal Danmark derfor arbejde for, at vi ikke vedtager protektionistiske tiltag i EU. Det kan blive meget svært, da lande som Tyskland og Frankrig bliver stadigt mere bange for den fremtidige udvikling. Områder som forskning, klima og landbrug er på EU-plan i reel fare for at udvikle sig i en meget protektionistisk retning. Vi skal derfor som danskere holde på vores værdier og klø på.