ARTIKLER


Leder af catalansk uafhængighed sat på plads ved søndagens regionalvalg

Lederen af den regionale, catalanske regering Artur Mas mistede ved søndagens valg om løsrivelse fra Spanien 20 procent af sine tilhængere. Tilbagegangen skyldes regeringens nedskæringspolitik, skriver spansk dagblad.
Af Arthur Wierema
27. november 2012

Befolkningen i den spanske region, Catalonien, gik søndag til valg for at stemme om uafhængighed fra Spanien. Den konservative og nationalistiske leder Artur Mas' regeringsparti Convergencia i Unio (CiU) gik tilbage fra 62 til 50 mandater i det catalanske parlament, der i alt tæller 135.

Siden 2010 har CiU dannet regering med det ligeledes konservative Partido Popular, som også danner regering i Madrid.

Mas' er i den seneste tid blevet konfronteret med en stigende utilfredshed i befolkningen over den elendige catalanske økonomi.

Søndagens valgresultat har lagt en bombe under Mas' strategi: At fremrykke regionalvalget med to år, for at opnå et styrket mandat ved hjælp af en nationalistisk løsrivelsesdagsorden. Derefter kunne den dårlige økonomi bekæmpes med upopulære stramninger i de offentlige budgetter.

Det spanske dagblad El Pais nævner flere årsager for CiU's tilbagegang. Den catalanske sparepolitik møder bred kritik i befolkningen. Derudover stemte mange, der ønsker løsrivelse, hellere på det catalanske venstrefløjsparti ERC, fordi de ikke stoler på 'stræberen' Mas.

En artikel i avisen 'El Mundo' påstod at kunne bevise, at Mas har en hemmelig bankkonto i Schweiz. Hvorvidt artiklen har haft indflydelse på valgresultatet, vides ikke. Men emnet spillede en vigtig rolle i valgkampens sidste uge.

Ifølge El Pais stiller valgets udfald og den schweiziske bankkonto også spørgsmålstegn ved Artur Mas' egnethed som partileder.

Trods tilbagegangen er CiU stadigvæk Cataloniens største parti. Det har flere muligheder for at danne regering.
Også venstrefløjspartiet Esquerra de Republicana de Catalunya (ERC) repræsenterer løsrivelsesdagsordenen. ERC fordoblede sit mandattal til 21 ved valget.

Begge partier ønsker et selvstændigt Catalonien. Et ønske, som de deler med flertallet i befolkningen. Dog mangler partierne det fornødne to tredjedels flertal i parlamentet.

Derimod er der intet, der forener de to partier, når det drejer sig om den sociale og økonomiske politik.

Andre muligheder for at danne flertal er Socialistpartiet eller en fortsættelse af regeringen med Partido Popular.
Hvis det sidste bliver tilfældet, forbliver alt ved det gamle. Spaniens statsminister LeRoy fra Partido Popular ønsker ingen catalansk løsrivelse.