ARTIKLER


Menneskerettighedsorganisationer beklager styrket EU-Israel samarbejde

En række fange- og menneskerettighedsorganisation kalder EU’s seneste håndsrækning mod Israel ”dybt bekymrende”.
Af Ida Zidore
3. august 2012

»Vi er dybt bekymrede over EU's manglende engagement i menneskerettighederne«.

Sådan lyder det fra den palæstinensiske fange- og menneskerettighedsorganisation Addameer, der - på vegne af en større gruppe organisationer - har udsendt en kritisk pressemeddelelse rettet mod EU.

Det sker efter at EU og Israel er blevet enige om et samarbejde indenfor 15 nye felter, der tæller både energi og landbrug.

Aftalen vil fjerne nogle af de centrale forhindringer, der hidtil har været for israelerne i at komme ind på det europæiske marked, skriver britiske The Guardian.

Et skridt tilbage
Organisationerne kritiserer EU's seneste håndsrækning mod Israel for at være stik imod den konstruktive linje, EU ellers havde lagt:

»Indenfor de seneste måneder havde EU ellers gjort fremskridt ved at fordømme de af Israels handlinger og politikker i det besatte palæstinensiske territorium, der udgør systematisk vold mod internationale humanitære og menneskerettighedslove«.

De kalder de nye samarbejdsaftaler for »et skridt tilbage«, og mener, aftalerne »bidrager til en forværrelse af menneskerettighedssituationen i det besatte palæstinensiske område«.

Også EU-Parlamentet har taget afstand fra Israel politik i det besatte palæstinesiske område.

Planen er, at samarbejdet mellem Israel og EU på længere sigt skal inkludere endnu flere end de 15 områder, der allerede er besluttet.