ARTIKLER


Nobelprismodtager: Hvornår får de arbejdsløse en redningspakke?

Europas mange arbejdsløse må klare sig selv, mens banksektoren endnu engang har fået en redningspakke fra EU. Økonomen Paul Krugman kalder beslutningen ”dybt bizar”.
Af Andreas Nøhr Vestergaard
13. juni 2012

Den amerikanske økonomiprofessor og nobelprismodtager Paul Krugman giver i sin klumme i The New York Times en bredside til den seneste bankpakke til Spanien.

Der var bestemt behov for redningspakken til de spanske banker, mener Krugman, men samtidig undrer han sig over, at den ikke går hånd i hånd med tiltag til at nedbringe arbejdsløsheden i EU generelt - og i Spanien i særdeleshed.

Ingen hjælp til de arbejdsløse
Siden maj 2011 er arbejdsløsheden i hele EU steget fra 9,5 procent af arbejdsstyrken til 10,3 procent i april 2012.

I Spanien ser det langt værre ud. I maj 2011 stod 20,9 procent uden arbejde. Et år senere er tallet nået op på næsten 24,9 procent, og for den yngre del af den spanske befolkning er det halvdelen, der er arbejdsløse.

Men de europæiske ledere, der i den forgangne weekend blev enige om at tilføre Spaniens banker en klækkelig sum penge, gjorde det samtidig klart, at de ingen intentioner har om at hjælpe de spanske arbejdsløse. En beslutning, Paul Krugman kalder »dybt bizar«.

»Historien begynder at ligne en farce: nok engang skrider økonomien, arbejdsløsheden stiger eksplosivt, bankerne kommer i problemer og regeringerne skynder sig at komme til undsætning - men af en eller anden årsag er det kun bankerne, der bliver reddet, og ikke de arbejdsløse,« skriver Paul Krugman.

ECB til befolkningen: I skal bare tro på det
Ifølge ECB er troen på bedre tider i sig selv udslagsgivende for økonomisk genopretning. Grækernes mangel på tro er for eksempel en hovedårsag til, at landet hænger i suppedasen - og det er ikke bare de græske politikere, som skal finde troen frem, men også den græske befolkning, mener højtstående i ECB.

En alarmerende tankegang, skriver Krugman.

»Hvis man lægger alt dette sammen, får man et billede af en europæisk politisk elite, som er klar til at springe til handling for at forsvare bankerne, men samtidig ikke vil indse, at dens politik svigter de mennesker, som økonomien burde tjene«, konkluderer Klugman.

Det samme over Atlanten
Ifølge økonomen gør den samme mentalitet sig gældende i USA. På begge sider af Atlanten bliver økonomiske kvaler for befolkningerne nærmest anset for at være en frelse for statsbudgetterne.

»Med den hastighed, tingene udvikler sig i, især i Europa, ligger den totale katastrofe muligvis lige rundt om hjørnet«, slutter Paul Krugman sin klumme.

I Grækenland steg arbejdsløsheden med 5 procentpoint på blot 10 måneder, og var i marts 2012 oppe på 21,9 procent af arbejdsstyrken. Til sammenligning har den danske arbejdsløshed ligget stabilt omkring 7,6 procent det seneste år.

Paul Krugmans klumme blev bragt i New York Times den 11. juni 2012: Another Bank Bailout