ARTIKLER


Også Parlamentet sagde ja til Marokko

Human Rights Watch kritiserer en handelsaftale EU har indgået med Marroko. Marroko besætter dele af Vestsahara og handelsaftalen kommer derfor i konflikt med folkeretten.
Af Sven Skovmand
17. februar 2012

På trods af Marokkos ulovlige besættelse af Vestsahara godkendte et flertal i EU-Parlamentet den 16. februar den handelsaftale med Marokko, som Kommissionen har indgået. 369 stemte for aftalen, mens 226 stemte imod, oplyser Metroxpress den 17.2.2012.

Godkendelsen har været stærkt kritiseret af blandt andet organisationen Human Rights Watch. Den gør opmærksom på, at handelsaftalen også gælder de varer, der kommer fra Vestsahara. Det betyder, at handelsaftalen er i strid med folkeretten, siger organisationen.

Så sent som i december 2011 sagde Parlamentet nej til den fiskeriaftale for farvandene ud i Vestsahara, som Kommissionen gik ind for. Men denne gang var modstanden mod Marokkos besættelse ikke så stor.

Human Rights Watch er i øvrigt ikke ene om at advare mod aftalen. Det samme gælder de spanske landbrugsorganisationer - omend af helt andre grunde. Aftalen går nemlig blandt andet ud på, at der skal være fri handel for landbrugsvarer i løbet af de kommende 10 år, og at EU allerede nu skal tillade en væsentlig eksport af frugt og grønsager fra Marokko.