ARTIKLER


»Oprøret genstarter 12. maj«

»Indignados-oprøret« er ikke bare et spansk storby-fænomen. NOTAT mødte tre unge spaniere i en lille by med 30.000 indbyggere.
Af Mads Torp
20. juli 2012

De tre unge studerende Vicente Garcia Baeza, Fernando Baeza Sánchez og Rafael Baeza Sánchez organiserede den 28. maj sidste år en demonstration foran rådhuset i Carmona – en lille by 30 kilometer uden for Sevilla.

Den er kendt for sin middelalderbefæstning og sit gamle jødiske kvarter.

Det var en karakteristisk aktion for »Indignados«-bevægelsen. Deltagerne viste deres utilfredshed med skilte, men brugte ellers tiden på at blive enige om forslag til at forbedre forholdene i byen.

»Efter de store nationale demonstrationer den 15. maj tænkte vi, at vi måtte gøre noget her. Vi ville have debatten ned på et lokalt niveau. Vi er jo ungdommen, så det er op til os at samle folk«, forklarer Rafael, den yngste af de tre.

»Vi ville vise, at bevægelsen også var kommet her til byen. Få folk til at diskutere offentligt, og komme frem til nogle forslag til at forbedre Carmona«, tilføjer Vicente.

Ingen ændring

Hvad har de så fået ud af deres protester? Stemningen falder en smule:

»Et af hovedpunkterne i 15M (15. maj-bevægelsen, red.) var at protestere mod valgloven, der er bygget sådan op, at der altid vil være to store partier og nogle få små. Vi vil have pluralisme« siger Fernando. »Men trods alle protesterne er der ikke sket noget. De store partier er ikke interesseret i at ændre på systemet. Det er jo til deres fordel«.

»Det har helt klart bevirket, at vi og andre mistede modet«, fortsætter Vicente. »Vi tre har ikke været aktive siden efteråret, men i stedet har vi haft rigtig travlt med studierne«.

Nye protester

Den 12. maj i år er der kaldt til demonstrationer over hele verden, også i Spanien.

»I Spanien vil protesterne blive større og mere vedholdende end sidst«, mener Vicente. »Økonomien er forværret drastisk og arbejdsløsheden stiger hele tiden«.

Visionerne

Men hvilke håb for fremtiden har de tre unge?

Vicente synes det er svært at se, at noget vil ændre sig lige nu, hvor den siddende regering har et absolut flertal, »men Spanien har brug for et skifte«, siger han.

Rafael er den mere radikale af de tre:

»Mit ønske for fremtiden er at skabe et helt nyt samfundssystem. Det nuværende system har grundlæggende fejl. Det er ikke nok at ændre en lov, lave en reform eller skifte en regering ud med en anden. Den slags er ikke andet end et plaster på såret«.