ARTIKLER


Rettighedsministerens udviklingsstrategi mere moderne end EU’s

Danmarks strategi for udviklingssamarbejde er moderne og bredt orienteret mod et ligeværdigt samarbejde, mens EU’s strategi derimod mere klassisk i sin tilgang, mener Udviklingsminister Christian Friis Bach (R). Han har dog skelet til EU’s strategi i udviklingen af den danske, da en sammenhæng mellem de to er nødvendig.
Af Signe Cecius Larsen Pejstrup
14. februar 2012

Demokratisk ballade, budgetstøtte og benhårde prioriteter
Fredag den 10. februar 2012 afholdte Centre for Social Science Development Research (SoSDeR) konference om dansk udviklingssamarbejde med en række forskere og udviklingsminister Christian Friis Bach (R).

I første halvår af 2012 skal den danske regering formulere en ny strategi for det danske udviklingssamarbejde. Christian Friis Bach kalder sig selv rettighedsminister - et modspil til tidligere udviklingsminister Søren Pind, der udnævnte sig selv som frihedsminister. Han beskriver selv den danske strategi mundret med ordene 'demokratisk ballade, budgetstøtte og benhårde prioriteter´.

Dansk strategi overfor europæisk
NOTAT stillede ministeren spørgsmålet om, hvordan den danske strategi er tænkt ind i det europæiske udviklingsarbejde. Christian Friis Bach svarede, at han vil arbejde på, at rettigheder bliver tænkt ind i EU's strategi, men at han også har skelet til EU for inspiration og for at sikre sammenhæng.

Forskellen på EU's tilgang og den danske er ifølge ministeren, at EU har en mere klassisk bistandspolitik, hvorimod Danmarks tilgang indtænker flere ting, tænker længere fremad og vægter et ligeværdigt samarbejde med gensidigt ejerskab højere.

EU's rolle
EU er verdens største bistandsyder og spiller derfor en stor rolle for de fattigste lande. Ifølge ministeren skal der på EU-plan fokus på at fjerne subsidier på fossile brændstoffer og kødprodukter, der har en skadelig handelsmæssig effekt for ulandene og for miljøet. Målet er, at priserne ikke bliver holdt kunstigt nede i EU, men stiger til deres 'rigtige' markedsniveau.

Desuden skal udviklingsforskning og stipendieprogrammer styrkes. Med et glimt i øjet understreger Christian Friis Bach også, at der også skal diskuteres tobinskat - en skat på finansielle transaktioner, der diskuteres i EU og i den danske regering, og hvor særligt De Radikale har et splittet bagland.