ARTIKLER


Så blev der mere stille

Ikke nogen direkte censur. Ingen retssager eller fængsling. De ungarske medier er bare blevet mere stille og upolitiske.
Af
14. juli 2012

Csaba Toth på den liberale tænketank Republikon er uenig med den indflydelsesrige amerikanske økonom og liberale Paul Krugman, der på sin blog har skrevet, at Ungarn er på vej ud på en glidebane hen imod et autoritært styre.

»Mit felt er statskundskab, og jeg vil være forsigtig med at bruge begreber som ”autoritært”. Ungarn er stadig et demokrati. Regeringen er trådt til efter et retfærdigt valg, og vi har ikke set forsøg på at sætte grænser for oppositionen«, siger han.

Som Italien under Berlusconi

Alligevel er der adskilligt i det ungarske samfund, som bekymrer Csaba Toth, ikke mindst den nye medielovgivning:

»Den er potentielt farlig, selv om den ikke er blevet brugt på den måde endnu. Ungarn er ikke som Putins Rusland, men mere som Italien under Berlusconi«.

Republikon har prøvet at sætte tal og illustrationer på forandringen af medieklimaet ved en analyse af udsendelsen ”Az Este” (Natten). Det er et dagligt halvanden time langt magasinprogram om politik og samfund på public service-kanalen MTV (svarer til DR/TV2).

I marts 2010 kom 46 pct. af deltagerne i udsendelsen fra det daværende socialdemokratiske regeringsparti og 54 pct. fra oppositionen.

I februar 2011, efter det seneste valg, stod regeringspartiet Fidesz for 94 pct. af deltagerne. De resterende 6 pct. kom fra det mindste oppositionsparti, det grønne LMP (”Politik kan være anderledes”).

Regeringsloyale medier

Szabolcs Hegyi, som arbejder med pressefrihed i organisationen Tasz (Den ungarske union for borgerrettigheder) nikker genkendende:

»Både almindelige mennesker og analytikere oplever, hvordan udsendelserne er blevet mere regeringsloyale. Det mærkes tydeligst på de kommercielle kanaler, som har afpolitiseret deres udsendelser«.

30 »kardinallove«

Den nye medielov var den første af omtrent 30 ”kardinallove”, dvs. love, som er blevet vedtaget med 2/3-flertal, og som kun vil kunne ændres eller afskaffes med et lige så stort flertal.

Lovene om medier og om pressefrihed giver mulighed for at idømme medier bøder, hvis de har krænket borgeres rettigheder, forulempet et mindretal eller et flertal, bragt ”uafbalancerede rapporter” eller truet den offentlige moral (f.eks. ved at omtale homoseksualitet positivt).

Klub-radio

Foreløbig har de nye love skabt problemer for Klub-radio, en regeringskritisk radiostation i Budapest, som har fået afslag på sine ansøgninger om sendefrekvenser, med forskellige begrundelser (mere om den sag i artiklen side 12-13, red.).

»Ud over Klub-radio har der ikke været direkte opsigtsvækkende angreb på medierne«, siger Szabolcs Hegyi fra rettighedsorganisationen TASZ. »Men medieklimaet er blevet koldere. Formanden for Medierådet styrer en fond for public service medier, og han har beføjelser til at fyre og ansætte folk. Det har skabt angst og selvcensur blandt journalister«.

Hegyi er i og for sig enig i, at en regering skal have ret til at udnævne embedsmænd og medlemmer af forskellige råd.

»Men det give problemer med Ungarns korte erfaring med demokratiet. Nu skal nye medlemmer af Medierådet vælges med 2/3-flertal, og hvis en regering ikke kan samle så stort et flertal, så forlænger man bare de siddende medlemmers mandat.

På den måde kan Orbán komme til at bestemme over Medierådet uden nogen tidsbegrænsning«.