ARTIKLER


Søren Søndergaard ønsker folkeafstemning 40 år efter ‘72

EU er på vej mod en egentlig statsdannelse. Derfor bør vælgerne spørges om, om de fortsat vil være med i EU, siger Folkebevægelsens MEP’er.
Af Ole Aabenhus
3. oktober 2012

»Udviklingen har på mange måder langt overgået nej-sidens værste bekymringer«.

Sådan siger Folkebevægelsens EU-parlamentariker Søren Søndergaard i anledning af 40-året for folkeafstemningen 2. oktober 1972, da et flertal af danskere stemte for en dansk deltagelse i det, der dengang hed EF.

»EU-tilhængerne ønsker folkeafstemninger om undtagelserne. Lad os få om dem alle«, siger han.

»Men lad os også få finanspagt og andre afgørende tiltag på en smørebrødsseddel sammen med den samlede menu, det nye EU vil have os til at sluge«.

»Ja-siden havde dengang givet indtryk af, at der stort set kun var tale om et økonomisk handelssamarbejde mellem selvstændige demokratiske lande, som omvendt var helt uundværligt for landbruget og beskæftigelsen.«

»Men der er en verden til forskel på den vare, ja-siden solgte vælgerne i 1972, og den nye centralistiske politiske union - den stramt styrede EU-stat - der er under udvikling i Bruxelles og Berlin. Derfor må befolkningen have mulighed for at stilling ved en ny folkeafstemning«, mener Søren Søndergaard og fortsætter:

»Vi står overfor et helt nyt EU i de kommende år. En regulær EU-stat med EU-ministre, hvor medlemslandene - især de mindre - totalt underlægges den strammere politiske og økonomiske union uden mulighed for at sige fra. Er det virkelig det, vi ønsker?«.