ARTIKLER


Østrig: Milliardær køber politisk parti

Den østrigske rigmand Frank Stronach flytter hjem til alpelandet efter at have boet i Canada siden 1950’erne. Han har nemlig købt sig til magten i et nyt euro-skeptisk parti, der vil have den østrigske schilling tilbage.
Af Johanne Friis Pedersen
3. september 2012

Måske for første gang i verdenshistorien har en person helt åbenlyst købt et politisk parti.

Det drejer sig om den canadisk-østrigske milliardær Frank Stronach, der med et greb i lommen har betalt sig til både et politisk parti og mandater i det østrigske parlament.

Det endnu unavngivne parti er stærkt euro-kritisk. Stronach har nemlig sat det som sit hovedmål at skifte euroen ud med landets gamle møntfod, schillingen.

Partiet står allerede få uger efter nyhedens udklækning i midten af august til at opnå 16 % af stemmerne ved parlamentsvalget i 2013.

Stronach har købt sine første mandater i det østrigske parlament med en månedsløn på 15.000 euro (112.500 danske kroner) til parlamentsmedlemmer.

Mandaterne har han hentet fra det Haider-stiftede højrefløjsparti, BZÖ.

Partiets formand Josef Bucher er ikke begejstret:

»Det er en skandale, at man kan købe mandater«, udtaler Bucher til den østrigske avis, oe24.at. Selv har Bucher modtaget et bud fra Stronach på 500.000 euro (3,5 milliarder kroner). Bucher kalder situationen for en demokratipolitisk skandale.

Pengemanden vækker ikke så lidt harme i Østrig i disse dage.

Også jurister er forargede over, hvor let det tilsyneladende er for Frank Stronach at købe sig til politisk magt. Die Presse skriver den 30. august, at jurister mener, det burde være strafbart at købe sig til mandater i folkevalgte forsamlinger.

Valg 2013
Den østrigske avis Austrian Times forudser, at offentligheden vil fokusere på partiets leder, som i dette tilfælde allerede er et kendt ansigt.

Stronachs person vil ifølge Austrian Times gøre, at det nye parti mest af alt bliver et "en-mands-parti". Avisen forventer, at partiet med sin store kapital og populære mål om at afskaffe euroen i Østrig vil kunne få stor succes ved parlamentsvalget i 2013.

Bildelsfabrikant
Frank Stronach fylder 80 år i september. Siden 1950'erne har han boet i Canada, hvor han har dannet og ledet bildelsvirksomheden Magna International, som i dag beskæftiger over 100.000 medarbejdere i 26 lande.

Stronach er en person, der er kendt for ikke at lade sig skræmme af offentlighedens protester. Gennem måneder har rigmanden kæmpet for et økologisk projekt i Florida - Adena Springs Ranch - som beslaglægger store mængder grundvand.

Den idé er ikke blevet taget i mod med åbne arme af Floridas befolkning, som frygter for konsekvenserne af det store grundvandsforbrug. Stronach har tålmodigt modargumenteret den lokale frygt, og Adena Springs Ranch er nu en realitet.

Læs også

Stronach could tip political balance