ARTIKLER


Undrer sig over debat om Europagt

Professor Peter Pagh mener ikke, at det endnu er muligt at afgøre hvorvidt Danmarks tilslutning Europagten kræver en folkeafstemning.
Af Sven Skovmand
6. januar 2012

I Weekendavisen for 30.12.2011 udtrykker professor Peter Pagh undren over, at så mange EU-eksperter betragter det som sikkert, at en dansk tilslutning til Europagten ikke vil kræve en folkeafstemning. For det første kender man endnu ikke pagtens ordlyd. For det andet viser retssagen om Lissabon-traktaten, at Højesteret indtager en mere kritisk holdning til traktatændringer, end retten tidligere har gjort.

»Det er på denne baggrund ubegribeligt, at EU-eksperter på nuværende tidspunkt meningsfuldt skulle kunne tage stilling til, om en dansk tilslutning til ESM-traktaten vil kræve folkeafstemning efter Grundloven. Det er derimod så meget mere velgørende, at en række politikere i denne sag så at sige har byttet plads med EU-eksperterne og med tvivlens nådegave som ledetråd har udtalt, at det foreløbig er for tidligt at vurdere, om traktaten vil kræve folkeafstemning,« skriver han i kommentaren.