ARTIKLER


5 skarpe til Jesper Kofod


Af Ida Zidore
1. december 2013

Hvorfor går du ind for en frihandelsaftale mellem EU og USA?

EU og USA har behov for at beskytte de værdier, vi bygger vores samfund på. Jeg tror, at vi sammen kan sætte nogle standarder, som vil præge resten af verden som et ”race to the top”. Kina har nogle helt andre værdier, når det kommer til for eksempel lukkethed omkring investeringer, end man har i åbne og demokratiske retssamfund som Europa og USA.

 

De her forhandlinger har ellers ikke ligefrem været præget af demokratisk åbenhed. Er det ikke et problem?

Jo. Jeg går ikke ind for lukkethed. Vi bryder os ikke om, at USA for eksempel rådfører sig med industrien bag lukkede døre. Vi gør, hvad vi kan, for at åbne op for forhandlingerne. Men jeg synes stadig, at det er en god idé med en handelsaftale, for hvis vi ikke påtager os ansvaret i en globaliseret verden, så bliver det et ”race to the bottom”.

 

Kan du give et konkret eksempel på et område, hvor du tror, at de europæiske standarder vil blive højere af den her aftale?

Så langt er vi slet ikke i aftalerne, og det bliver jo en politisk diskussion. Men min appel til miljøorganisationer, forbrugerorganisationer og fagbevægelser er, at vi slår os sammen og kæmper over Atlanten for høje standarder. Det er bedre end at sige nej til at lave en handelsaftale.

 

Vil det sige, at det er dét, du vil kæmpe for – højere standarder indenfor miljø, forbrugerbeskyttelse og arbejdstagerrettigheder?

Ja. EU-Parlamentet sætter generelt høje standarder på især forbrugerområdet. Mit ærinde er, at EU-Parlamentet får så stor indflydelse som muligt. Så det vil jeg kæmpe for, ja.

 

Hvilke konsekvenser vil det få for Danmark, hvis man vedtager det element i aftalen, som giver virksomheder muligheden for at sagsøge regeringer, hvis de blokerer profitten?

Vi skal sikre, at vi indretter det juridisk på en måde, så man ikke har de muligheder. Lad os nu få lavet nogle gode standarder for investeringer, hvor man ikke på den måde kan begynde at sagsøge hinanden juridisk.