ARTIKLER


Anerkend Vestsahara nu

PRESSEMEDDELSE: Søren Søndergård opfordrer til, at Danmark følger den svenske Riksdag og anerkender et selvstændigt Vestsahara


Af red.
8. januar 2013

Søren Søndergaard, medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen, er netop vendt hjem efter en studietur til det marokkansk besatte Vestsahara.

Baggrunden for besøget var dels, at den svenske Riksdag den 5. december 2012 vedtog, at Sverige bør anerkende "den sahrawiske arabiske demokratiske republik (Vestsahara) som en fri og selvstændig stat". Og dels at EU-kommissionen og Marokko er i gang med at færdiggøre en ny fiskeriaftale. Sidste år afviste EU-parlamentet at godkende den daværende fiskeriaftale under henvisning til, at den gav den europæiske fiskeriflåde ret til at fiske i Vestsaharas farvand uden, at fortjenesten kom den besatte befolkning til gode.
 
Under besøget mødtes Søren Søndergaard bl.a. med den marokkanske demokratibevægelsen '20. februar bevægelsen' samt en række menneskerettighedsgrupper i det besatte Vestsahara.
 
Det marokkanske styre tillader ikke Vestsaharas befolkning at organisere sig og derfor blev Søren Søndergaard og de tre øvrige deltagere i delegationen tæt overvåget af det marokkanske sikkerhedspoliti under besøget.
 
»Er der noget Marokko ikke gør, så er det at overholde menneskerettighederne og især ikke i det besatte Vestsahara«, siger Søren Søndergaard. Så meget desto mere uforståeligt er det, at de ledende cirkler i EU ønsker, at begunstige Marokko uden klare krav om forbedringer af menneskerettighederne.


De grove menneskerettighedsovertrædelser er i klokkeklar modstrid med den eksisterende rammeaftale mellem EU og Marokko, som på papiret bygger på "respekten for de demokratiske principper og menneskerettighederne, som de er stadfæstet i verdenserklæringen om menneskerettighederne«, fortsætter han. »Derfor bør EU-parlamentet endnu engang blokere for, at Marokko skal have lov til at tjene penge ved at sælge det besatte Vestsaharas fisk og andre naturressourcer til EU«.