ARTIKLER


Dansk giver job

Polakker, der taler flydende dansk, er sikret arbejde fra start, siger man på universitetet i Poznan. Over halvdelen af stillingerne ligger i job, der er outsourcet fra Danmark.
Af Michael Birkkjær Lauritsen
17. januar 2013

»Det er det, at de kan dansk, der skaffer dem jobbet«, siger Thomas Mathiasen, når han skal forklare, hvordan samtlige hans studerende er sikret arbejde efter studierne, de fleste endda et godt stykke tid før det er tilendebragt.

»Alle dem, jeg kender til, arbejder med dansk. Det er ikke tysk, det er ikke engelsk, det er dansk. Og de klarer sig faktisk alle sammen ret godt – også dem, der har fået lidt lavere karakterer på studierne, har gode job, når de kommer ud«.

Thomas Mathiasen underviser i dansk ved Institut for Skandinaviske Studier i Poznan, der er det største af sin slags uden for Skandinavien. Her arbejder 26 undervisere, heraf fire professorer, med skandinavisk filologi, og ni af disse arbejder altså på fuld tid med at forske og undervise i dansk.

Det betaler sig at studere dansk

I år blev 28 nye danskstuderende optaget, men der var otte gange så mange, der havde søgt om optagelse.

Den store interesse skyldes primært, at de studerende ved siden af det danske kan studere enten tysk eller engelsk, kombineret med, at der er et begrænset antal pladser at søge på de gratis polske universiteter. Men studievalget viser sig ofte særdeles fornuftigt ud fra et karrieremæssigt synspunkt.

»På fjerde og især femte årgang er der rigtig mange, der arbejder fuld tid med dansk ved siden af studierne. De bliver mere eller mindre headhuntet, for der hænger altid et par jobopslag på instituttets tavle ude på gangen«, fortæller Thomas Mathiasen. Og efter studierne ser det lige så godt ud.

Outsourcing skaber stillinger

»Cirka halvdelen af de studerende kommer ud i outsourcede job fra Danmark – især inden for personale- eller regnskabsafdelinger. Det er ofte store internationale koncerner med kontor i Danmark, som har valgt at outsource til Polen. Især HP (computer- og printerfabrikant, red.) har været enorm aktiv og har ansat ufatteligt mange af mine studerende«, fortæller han.

»Der findes også outsourcede job som eksempelvis telefonsupporttjenester. Der har jeg også et par tidligere studerende. Når man så ringer ind med et problem med ens software til computeren, så bliver man lige stillet igennem til en fyr, der sidder i Polen og kan tale dansk«.

Mange typer arbejdspladser

Af andre arbejdsgivere til dansksprogede polakker nævner han så forskellige virksomheder som en lokal minkfarmer fra Danmark og den delegation, der skulle sikre kommunikationen mellem det polske EU-formandskab og det danske, der fulgte umiddelbart efter. Men især de helt store virksomheder rykker:

»Der er rigtig mange, der arbejder i IKEA her i Poznan, og jeg ved også, at Carlsberg, der netop har flyttet deres regnskabsafdeling hertil, har ansat nogle stykker. Velux har ansat nogle stykker, og Vestas har også ansat nogle oppe nordpå«.

Ikke alle stillingerne er outsourcede. Flere virksomheder har hovedkvarter eller kontor i Polen, og dækker herfra Danmark, forklarer Thomas Mathiasen:

»Cirka tre ud af ti får job i polske eller internationale virksomheder, som arbejder fra Polen og derfra dækker det skandinaviske eller danske marked«.

Ambitiøse polakker gør det godt i Danmark

Omkring ti procent af de studerende ender med at arbejde i Danmark, og her har de altså ingen problemer med at konkurrere:

»De kan få et job sådan relativt nemt og måske også nogle af de job, som ikke mange danskere gider have. Men det giver trods alt en startløn, så man kan komme ind og få en tilværelse, der er nogenlunde okay«.

Thomas Mathiasen afrunder: »De fleste har lært, at der er mulighed for at avancere rimelig hurtigt, hvis man viser initiativ, og det er i hvert fald noget, som polakker generelt har – ikke kun mine studerende. De har frygtelig meget initiativ, og de er meget ambitiøse. De er ikke voldsomme egoister, men de er vant til at kæmpe. Og det er jo ikke ligefrem det, man får indpodet med modermælken i Danmark«.