ARTIKLER


EU er en ulempe for arbejdstagerne

Interview med Søren Søndergaard, der er medlem af EU-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU
Af Andreas Marckmann
17. januar 2013

Er EU en fordel eller en ulempe for arbejdstagerne?

»EU har vist sig at være en ulempe for arbejdstagerne. Hvis vi taler om EU's overordnede økonomiske politik, så handler den om at skære ned i stedet for at investere sig ud af krisen. Mere generelt ligger problemet i selve EU's traktatgrundlag – her står fri bevægelighed og det indre marked over lønmodtagernes rettigheder«.

Påvirker EU lønningerne?

»EU har i lang tid arbejdet for at øge udbuddet af arbejdskraft. Det har til formål at trykke lønnen. Derfor har EU blandt andet krævet, at medlemslandene afskaffer alle mulige pensionsordninger, herunder i foråret 2011, at Danmark skulle afskaffe efterlønnen. Jo flere, der er til at kæmpe om det samme arbejde, jo lavere bliver lønnen«.

Er der også eksempler på det modsatte – at EU forbedrer forholdene for arbejdstagere?

»Ja, i nogle af de lande, hvor det går allerværst, kan den generelle EU-politik betyde forbedringer«.

Er det ikke ok at have et fællesskab, hvor man sammen kan koordinere arbejdstagernes vilkår f.eks. for at undgå løndumping?

»Men man undgår jo ikke løndumping. Tværtimod. Faktisk er Vaxholm-dommen* et godt eksempel. Den handler ikke om at undgå løndumping, men om at lovfæste løndumping«.

Mangler der en stærk fagbevægelse på EU-plan?

»Hvad hjælper det med en stærk fagbevægelse i EU, hvis produktionen bare flytter til Hviderusland?«.

Hvad er så løsningen?

»Løsningen er, at man har en stærk fagbevægelse både nationalt og internationalt. Og så er det nødvendigt at tvinge igennem, at den internationale fagbevægelses regler skal gælde i alle lande«.

Men kan du komme med en konkret løsning, vi kan se for os?

»Jeg synes, det er en meget konkret løsning, at man for eksempel i Danmark skal bevare den danske model. At vi ikke skal lade lettiske overenskomster blive godkendt i Danmark. Og at vi ikke skal acceptere, at polske arbejdere i Danmark ikke får samme løn som os. Men det kræver dels noget lovgivning fra Folketinget, dels styrke på fagligt plan«.