ARTIKLER


Hvis du og 999.999 andre skriver under...

EU har nu godkendt 14 emner til borgerinitiativ. De handler bl.a. om borgerløn, max. 30 km. i byerne og forbud mod dyreforsøg.


Af Staffan Dahllöf
13. april 2013

Andre af de godkendte borgerinitiativer giver mulighed for at støtte et stop for EU’s ”ensidige og skadelige” klimapolitik, eller kræve ”respekt for det menneskelige embryo”, altså abortforbud. Eller man kan tage sit eget initiativ – sådan:

Find et emne som hører til under den del af EU’s politikområder, hvor Kommissionen har beføjelser til at rejse lovforslag. Formulér et formål (højst 500 tegn). Find ligesindede i seks andre EU-lande over 18 år.

Nu er I mindst syv, som kan danne en borgerkomité. I er godt på vej, og i princippet mangler der nu kun 999.993 underskrifter for at I – måske – bliver lyttet til.

Af dem skal mindst 9.750 stemmer (inklusive din egen) være danske, hvis Danmark skal tælle med som et af de 7 lande.

I virkeligheden er der en del andre praktiske trin, som registrering af initiativet, godkendelse af det onlinesystem, som I vil bruge til at samle underskrifter, og en godkendt proces i hvert deltagende land for at efterprøve, om underskrifterne er ægte.

Det springer vi let og gesvindt over her. Der er en vejledning trin for trin på Kommissionens hjemmeside (søg på ”Det Europæiske Borgerinitiativ”).

Nytter det noget?

Svar: Vides ikke, endnu.

GMO og flyttecirkus

Borgerinitiativet blev indført med Lissabon-traktaten 2008, som et, og måske det vigtigste, tiltag for at give borgerne indflydelse. Men reglerne om hvordan det skal håndteres trådte først i kraft den 1. april 2012.

Greenpeace var hurtigt på banen; lidt for hurtigt viste det sig. De godt 1 million navne, som blev samlet ind imod genetisk modificerede planter i Europa, opfyldte ikke de formelle krav – fordi de formelle krav ikke var opstillet endnu.

Et andet og endnu mere omtalt initiativ er indsamlingen af nu 1,6 millioner navne mod EU’s ”flyttecirkus” – det forhold, at Parlamentet er tvunget til 12 gange om året at flytte fra Bruxelles til Strasbourg i en uge.

Indsamlingen, der startede i 2005, hed oprindelig oneseat.eu. Den eksisterer stadig, men nu under navnet singleseat.eu.

Komitéen bag har dog valgt ikke at registrere det som et borgerinitiativ.

»Initiativet kom fra en politiker i Parlamentet og ikke fra borgere, og vi har ikke udtømt alle andre muligheder; for eksempel at Parlamentet har fået lov til at foreslå traktatændringer,« siger Rosalie Biesemans, som er talskvinde for singleseat kampagnen.

Ikke på Esperanto

Kommissionen har ikke blot godkendt 14 forslag til borgerinitiativer. Den har også afvist otte. Det gælder blandt andet forslag om at gøre selvbestemmelse til en menneskeret, og at Europahymnen (Beethovens ”Ode an Die Freude”) skal afsynges på Esperanto.

Disse forslag og de seks andre ligger ”langt uden for rammerne” af Kommissionens beføjelser til at fremsætte lovforslag, som det formuleres i et standardsvar.

Politisk analyse

For ni af de 14 godkendte initiativer udløber indsamlingsfristen den 1. november i år. Og så kommer det afgørende spørgsmål; Hvad så?

Ifølge forordning 211/2011 skal Kommissionen inden for 3 måneder fortælle, om man agter at bruge forslaget til noget, eller ej. Hvis Kommissionen vender tommelfingeren ned, sker der ingenting.

Er der mulighed for at klage?

Nej. En beslutning om ikke at efterkomme et borgerinitiativ bygger på en politisk analyse, forklarer Kommissionen. Den slags kan man ikke klage over. 

De 14 initiativer, du kan skrive under på nu

• Lad mig stemme – EU-borgeres stemmeret i de lande de bor i.

• Stands ”økocid” – kriminalisering af miljøforurening.

• Betingelsesløs basisindkomst – om muligheder for borgerløn.

• Fast mobilydelse – afskaf roaming afgifter.

• 30 km/h –hastighedsbegrænsning i byer.

• Europæisk mediepluralism – sikre et mangfoldigt medieudbud.

• En platform for borgerinitiativ – forenkle borgerinitiativets processer.

• Afskaf EU’s klima og energipakke.

• Forbyd affaldsforbrænding – støt sortering og genbrug af affald.

• Europæisk uddannelse – fælles uddannelsesmodel mod en en fælles Bachelor.

• Stands vivisektion – forbyd dyrforsøg.

• En af os – om fosters rettigheder (abortforbud).

• Rent vand – mod liberalisering af vandforsyning (har netop opnået en mio. underskrifter).

• Broderskab 2020 – flere får tilbud om programmer som Erasmus.

Initiativerne kan findes via Kommissionens hjemmeside http://ec.europa.eu/citizens-initiative.