ARTIKLER


Island slipper for at betale

EFTA-Domstolen siger, at Island ikke skal dække engelske og hollandske kunders tab.


Af Sven Skovmand
13. april 2013

De islandske skatteydere kommer ikke til at betale for, at den islandske bank Landsbanki krakkede i oktober 2008, hvad der betød, at 340.000 skatteydere i Holland og England mistede de penge, som de havde indskudt i Landsbankis datterselskab Icesave – en udgift der blev dækket af den hollandske og engelske stat.

De to lande krævede, at Island skulle betale deres udgifter på cirka 30 milliarder kroner – et astronomisk beløb efter islandske forhold. Og de begrundede kravet med, at den islandske stat havde godtgjort det tab, som islandske indskydere havde haft. Island kunne ikke gøre forskel på islændinge og EU-borgere, sagde de to lande.

Den islandske regering sagde faktisk ja til kravet, men den islandske præsident krævede, at sagen kom til folkeafstemning. Og et overvældende flertal af islændingene sagde nej. Derfor kom sagen for EFTA-Domstolen, der afgør klager mellem EFTA-lande og EU-lande. Og nu har EFTA-Domstolen afsagt en kendelse om, at Island ikke behøver betale dette beløb. Det oplyste Politiken tirsdag den 29. januar 2013 i artiklen »Island vinder ved Efta-domstolen og fejer milliardkrav af banen«.

Det må tilføjes, at boet efter Landsbanki trods alt rummede så mange penge, at man kunne betale England og Holland omkring halvdelen af det krævede beløb. Renterne må de to lande dog se bort fra.