ARTIKLER


DEN BRITISKE JOURNALIST, AKTIVIST OG DEBATTØR GEORGE MONBIOT MENER, AT FRIHANDELSAFTALEN ER ET ANGREB MOD VENSTREFLØJSPOLITIKKEN

Flere artikler
Gå til forside

Kategorier:

Konflikterne i - og mellem - EU og USA

»Forbrugere på begge sider af Atlanten bør være på vagt, når ikke-valgte forhandlere, rådgivet af store virksomheder, sætter sig for at omskrive vore sikkerhedsstandarder bag lukkede døre.«


Af Caroline Bindslev og Staffan Dahllöf
18. december 2012

Advarslen kommer fra den amerikanske forbrugerorganisation Public Citizen, og står ikke alene. Benedicte Federspiel, chefkonsulent i Forbrugerrådet og bestyrelsesmedlem i det transatlantiske forbrugersamarbejde TADC, understreger, at den aftale, der er under forhandling, er af helt særlig karakter:

»Den handler ikke kun om told og afgifter, men om lovgivning, som kan risikere at blive rullet tilbage. Det handler om de regler, som vi har kæmpet for at få igennem i Europa de seneste år, og som erhvervskræfter på begge sider af Atlanten nu vil have ændret«.

Tom Kucharz, fra kampagneorganisationen Seattle to Brussels Network, har en lignende vurdering:

»Miljølove, arbejdsret, forbruger-be-skyttelse, privatisering, regulering af fi-nanssektoren, så godt som alle aspekter af tilværelsen vil blive påvirket af en sådan aftale«.

Benedicte Federspiel kalder på mere gennemsigtighed og ligevægt i forhandlingerne, og hidtil har industrien da også haft det klart bedste udgangspunkt (se Lobbyklummen side 12).

Men forbrugerorganisationerne har taget handsken op, påpeger Benedicte Federspiel, og det særlige ved denne aftale er, at ikke kun industrien samarbejder over Atlanten:

»Heldigvis samarbejder forbruger-organisationer intenst på tværs af Atlanten«.

George Monbiot, kommentator i britiske The Guardian, beskriver oplægget til forhandlingerne som et fuldfjedret angreb på demokratiet:

"Et globalt forbud mod venstrefløjspolitik" lyder den rubrik, som han selv har sat på sin blog.

Forbrugere overfor industri eller USA overfor EU? 
Argumenterne for og imod frihandelsaftalen synes således at følge en klassisk skala; det uregulerede marked overfor politisk styring.

Bare ikke helt. På nogle steder er afstanden over Atlanten større end andre, også på højeste niveau.

Handelsekspert og lektor på Københavns Universitet Jens Ladefoged vurderer, at USA og EU har en fælles strategisk interesse i at tegne konturerne for verdensmarkedet fremover. Men, at der er mange knaster og faldgruber:

»EU vil slet ikke gå med til en liberalisering af støtteordninger til film og audiovision. På samme måde har amerikanerne svært ved at åbne op for offentligt udbud og køb-amerikansk-klausuler«.

Han vurderer desuden, at europæiske banker får svært ved at komme ind på det amerikanske marked.