ARTIKLER


5 skarpe til Pia Adelsteen


Af Ida Zidore
1. februar 2014

Hvilke konsekvenser tror du, at en fælles patentdomstol vil få for Danmark, hvis vi går med?

Vores største bekymring er, at de små og mellemstore virksomheder, såfremt de har et enhedspatent, kan blive tvunget til at føre en sag langt fra Danmark. Det kan meget let blive dyrt.

Men er der ikke større risiko for, at sagen bliver ført i et andet land, hvis Danmark ikke går med (fordi Danmark så mister muligheden for at oprette en lokal eller deltage i en regional domstol under patentdomstolen, red.)?

Det kan man for så vidt godt sige. Men fordelen ved at stå udenfor er jo, at mister en virksomhed sit enhedspatent, så har den stadig sit patent i Danmark. Den har stadig sit hjemmemarked.

Vil et enhedspatent ikke være en økonomisk fordel for virksomhederne, eftersom de kun skal søge ét sted?

Jo, selve enhedspatentet gør, at det bliver billigere at søge. Det har jeg ikke noget imod. Problemet er selve patentdomstolen og den måde, den er bygget op. Dels afgiver vi suverænitet, og dels åbner vi op for ”forum shopping”, hvilket vil sige, at hvis en stor virksomhed for eksempel mener, at en lille virksomhed har krænket deres patent, så kan de få sagen derhen, hvor det er dyrest for den lille virksomhed.

Mener du overhovedet, at patentsystemet trænger til en reform?

Det er svært at sige. Jeg kan sagtens forstå, at hvis man for eksempel som medicinalfirma bruger en masse penge på at forske, så vil man selvfølgelig også have et udbytte. Samtidigt har man også set eksempler på, at patenter kan være problematiske. Vi har omkring 6.000 patenter i Danmark i dag. Hvis man havde enhedspatenter, ville det være omkring 25.000 patenter, som skulle respekteres. 

Er du imod patenter?

Nej, det er jeg ikke. Jeg kan sagtens forstå, at man tager patenter, men jeg synes, der er nogle problematikker omkring for eksempel software. Vi har jo ikke i Danmark mulighed for at tage et softwarepatent. Problemet er, at man ikke kan få en garanti for, at det ikke lige pludselig kommer til at ske med enhedspatentet.