ARTIKLER


Bred midte ønsker ja til patentdomstolen

Næsten alle partier anbefaler dansk deltagelse i den fælles europæiske patentdomstol. Kun Dansk Folkeparti og Folkebevægelsen mod EU siger nej.


Af Michael B. Lauritsen
12. maj 2014

For de Konservatives spidskandidat Bendt Bendtsen er nøgleordet viden:

»Det er vigtigt for små og mellemstore virksomheder, at de får en billigere måde at kunne beskytte deres viden på. Vi kan ikke konkurrere på timelønninger. Vi er nødt til at beskytte vores viden.«

Og begejstringen for det nye patentsystem deles af de fleste danske partier. For Socialdemokraternes Jeppe Kofod og Liberal Alliances Christina Egelund handler det om at gøre det nemmere for danske virksomheder at tage patenter. Det samme gælder for Venstres Ulla Tørnæs:

»Det vil være en kæmpe afbureaukratisering for de danske virksomheder, at man kan nøjes med at søge patent et enkelt sted i stedet for at skulle søge i hvert eneste land, hvor man ønsker patentet. Patentdomstolen vil skabe arbejdspladser i Danmark. Vores små og mellemstore virksomheder søger jo rigtig mange patenter.«

Juridisk cirkus

Men Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt har et andet perspektiv på domstolens betydning for de nævnte virksomheder:

»Særligt de danske små og mellemstore virksomheder bliver bedre stillet ved at have et selvstændigt dansk patent ved siden af EU-patentet, fordi det giver retten til at gå i byretten i stedet for at blive trukket rundt i et eller andet juridisk cirkus ude i Europa.«

Jeppe Kofod og Christina Egelund fremhæver godt nok begge, at Danmark i tilfælde af et ja vil kunne oprette en dansk afdeling af den fælles patentdomstol, hvor danske virksomheder kan anlægge sager. Det ændrer dog ikke på Messerschmidts bekymring over, at en dansk virksomhed vil kunne blive sagsøgt i udlandet og miste sin patentbeskyttelse i Danmark.

Vifte Patentdomstolen

Folkebevægelsens Rina Ronja Kari er også bekymret over suverænitetsafgivelsen, og over at ankemyndigheden skal besættes af dommere, der med hendes ord er syltet ind i patentsystemet. Især frygter hun dog, at patentreformen og oprettelsen af domstolen vil medføre en ændret praksis for, hvad man kan tage patent på.

»For eksempel i forhold til softwarepatenter, men også på spørgsmål om patenter på planter, menneskegener og på dyr. Patenter, som for eksempel kan påvirke, om man kan lave kopimedicin til u-lande.«

Fordele uden ulemper?

Messerschmidt fremhæver, at danske virksomheder kan høste domstolens fordele, selvom vi står udenfor. Men det synspunkt har SF's Margrete Auken ikke meget tilovers for:

»Vi har jo ingen indflydelse på domstolen, hvis vi ikke deltager. Jeg har selv en stor bekymring overfor hele patent-regimet, som det med software. Det bliver der bare ikke gjort noget ved, hvis jeg går imod patentdomstolen.«

Læs alle politikernes uddybede svar på www.hvaderdinholdning.dk

Læs hele temanummeret af NOTAT: Valgets store spørgsmål del I