ARTIKLER


Grækenlands historie


Af Sven Skovmand
1. april 2014

De berømte græske bystater blev erobret af Makedonien efter et nederlag i 338 f.Kr. 200 år senere blev landet erobret af romerne, og det var i næsten 1400 år en del af først det romerske rige og siden Byzans, hvor sproget i øvrigt var græsk.

I 1460 kom Grækenland under tyrkisk styre. I 1821 gjorde grækerne oprør, og otte år senere blev Grækenland selvstændigt med stormagternes hjælp.

Landet havde dengang kun 36 procent af sit nuværende areal, men fik det forøget under en række krige. Efter Tyrkiets nederlag i Første Verdenskrig fik Grækenland endda et område i den vestlige del af Tyrkiet, men mistede det efter et stort nederlag i 1921.

Nederlaget førte til, at halvanden million grækere blev overført til Grækenland, og at 350.000 tyrkere kom til Tyrkiet.

Under Anden Verdenskrig blev Grækenland besat af tyskerne, og efter krigen var der borgerkrig mellem den kommunistisk styrede frihedsbevægelse EAM og højreorienterede kredse, som sejrede med støtte fra USA.

Indre strid mellem de demokratiske partier førte i 1967 til, at militæret overtog magten, men et uklogt kup i det græsktalende Cypern førte til, at den tyrkiske hær besatte 37 procent af øen. Herefter blev demokratiet genindført.

Grækenland blev i 1952 optaget i NATO sammen med Tyrkiet. I 1981 blev det medlem af EU, og i 2002 blev euroen gjort til græsk valuta.